Blijf Groep-vrijwilliger Bram (33) ervoer vijf jaar geleden huiselijk geweld. Na een periode van herstel, meldde hij zich aan als tienermaatje bij Blijf Groep. Inmiddels werkt hij op vrijdag een halve dag als ondersteuner van de facilitaire dienst in het Oranje Huis in Amsterdam.


“Ik woonde vijf jaar geleden in Amsterdam met mijn toenmalige ex-vriendin. In de twee jaar dat wij een relatie hadden, werd de sfeer steeds grimmiger. Op de avond dat ik het uitmaakte, ging ze totaal door het lint. Ik gaf aan dat ik even afstand wilde. Daar stemde ze mee in met het idee om het later nog eens te proberen. Ik heb haar in die waan gelaten, verhuisde naar Rotterdam en heb het contact voor zover mogelijk verbroken.

Mijn zelfvertrouwen had een flinke deuk opgelopen. Ik besloot om daar actief aan te werken door kleine werkdoelen te stellen. Ik had Engelse Literatuur gestudeerd, maar ik had eerder geen serieus pad uitgestippeld. In de tijd dat ik met mijn ex was, ben ik begonnen als software tester. Ik wilde mezelf daarin ontwikkelen en stelde daarom realistische doelen die ik vervolgens haalde. Zo kreeg ik mijn zelfvertrouwen terug.”

Van tienermaatje naar de facilitaire dienst

Toen het beter ging, besloot ik terug naar Amsterdam te verhuizen. Ik melde me aan als vrijwilliger bij Blijf Groep en volgde een cursus ervaringsdeskundigheid. Uiteindelijk ben ik een paar maanden aan de slag gegaan als tienermaatje van een jongen, de oudste uit een gezin van vijf kinderen. Hij was in de basis een rustige jongen, maar kon door de drukte in huis uit zijn slof schieten richting zijn broers en zussen. Ik ging met hem naar buiten om een balletje te trappen. De jongen is een tiener, maar hield ontzettend van schommelen. Dat vond ik vertederend om te zien. Daardoor kreeg ik de indruk dat hij nooit kind heeft kunnen zijn.

“De vrijdagmiddag ben ik fysiek onder de mensen en kan ik kleine problemen oplossen. Wat mij betreft de perfecte afsluiting van de week”

Praktisch werk bij Blijf Groep

De tienerjongen en zijn familie verlieten het huis en in die tijd sprong ik wel eens bij voor ‘Blijf van mijn Dier’. Dan bracht ik dieren van bewoners naar de dierenarts voor bijvoorbeeld een enting. Omdat software testen een denkbaan is, sprak mij het praktische werk bij Blijf Groep aan. Daarnaast houd ik van klussen. Daarom besloot ik om me aan te sluiten bij de facilitaire dienst in het Oranje Huis. Nu doe ik op vrijdagmiddag samen met Eddy Batson klussen zoals ICT-aanpassingen en het installeren van televisies en stopcontacten. Bij de facilitaire dienst zit ik op mijn plek. Ik zit als software tester constant met mijn neus in mijn laptop. Op vrijdagmiddag ben ik fysiek onder de mensen en kan ik kleine problemen oplossen. Wat mij betreft de perfecte afsluiting van de week!

In de toekomst lijkt het me mooi om voorlichting aan kinderen of professionals te geven die wegens hun werk in aanraking komen met de nooddienst. Daarnaast ben ik al een tijdje bezig met een boek over mijn ervaring.”

Word net als Bram vrijwilliger van Blijf Groep!