Gebrek aan doorstroming na noodbed

NOS meldt vandaag dat er in de opvang te weinig noodbedden zijn om mannen en vrouwen die hulp nodig hebben te kunnen helpen. Daarom moeten vrouwen soms noodgedwongen opgevangen worden in hotels. Ook bij Blijf Groep hebben we hier mee te maken, hoewel wij merken dat het probleem vooral zit in het gebrek aan doorstroommogelijkheden naar de reguliere opvang.

Mensen die direct opgevangen moeten worden omdat de situatie thuis te gevaarlijk is, kunnen door Veilig Thuis, GGD of de politie geplaatst worden op een noodbed. `Hier kunnen ze een aantal dagen blijven, terwijl in de tussentijd gekeken wordt naar een passende vervolgplek.  Als er veel vraag is naar een noodbed , en onze bedden in de Oranje Huizen vol zijn, moeten we soms uitwijken naar een hotel, dat houden we zo kort mogelijk.

De laatste jaren zien we de verblijfsduur op een noodbed toenemen. Dat komt omdat we mensen op een noodbed niet altijd snel kunnen doorplaatsen naar een plek in de regulier opvang. Vooral voor grote gezinnen is het moeilijk om een geschikte doorstroomplek te vinden. In die gevallen moeten mensen vaak langer dan gewenst van een noodbed gebruik maken.

In het item komt ook Jolanda Vader, Manager Primair Proces bij Blijf Groep, aan het woord. Zij vertelt over hoe plaatsing op een noodbed in het werk gaat en waar we tegen aanlopen bij de doorstroming naar de regulier opvang.

Bekijk hier het NOS-item

Voor hulp:

Voor hulp, advies en informatie belt u:
088 234 24 50

 

In geval van nood:

Neem geen risico

Bel 112