In memoriam Alice van der Pas

Gisteren bereikte ons het bericht dat mevrouw dr. Alice van der Pas, grondlegger van de ouderschapstheorie die de basis van ons werk vormt, op 30 juli jl. plotseling overleden is. Mevrouw dr. Van der Pas is 83 jaar geworden.
Haar tiendelige handboek Methodische ouderbegeleiding is een grote inspiratie en bron van kennis geweest voor ons. Haar werk en visie hebben Blijf Groep geïnspireerd bij het ontwikkelen van de Oranje Huis-aanpak, de vernieuwde werkwijze in de ‘vrouwenopvang nieuwe stijl’, die wij vanaf 2009 vorm hebben gegeven en die geresulteerd heeft in de publicatie De Oranje Huis-aanpak, Blijf van m’n Lijf nieuwe stijl, in 2011.

Danijela Petrovic-Dadic van Blijf Groep volgde met andere collega’s training bij Alice van der Pas. Zij had vervolgens de eer en het genoegen bij haar thuis te worden uitgenodigd om door te praten over haar werk en de betekenis van de ouderschapstheorie voor moeders en kinderen in de vrouwenopvang. Toen duidelijk was dat haar ouderschapstheorie voor Blijf Groep de inspiratie en basis zou worden voor de visie op ouderschap van de Oranje Huis-aanpak, kwam mevrouw Van der Pas op bezoek om daar met ons over te praten. Ze was toen al in de zeventig, maar zeer scherpzinnig en gemotiveerd om er voor te zorgen dat haar werk begrepen, gebruikt en op de juiste manier ingezet werd.
Na het bezoek hielden wij contact. Uiteindelijk las ze mee met de paragrafen in De Oranje Huis-aanpak in de publicatie uit 2011 die gingen over haar werk - net zo lang tot zij zich kon vinden in hoe wij haar ideeën verwoordden.

Wijsheid, precisie, zorgvuldigheid, een grote deskundigheid en vooral: een warm hart voor kinderen én ouders - dat kenmerkte deze ‘grande dame’ in onze ogen. Wij zijn er trots op dat we haar hebben mogen ontmoeten en met haar hebben mogen samenwerken. Haar overlijden vervult ons met droefheid maar ook met grote dankbaarheid om alles wat zij betekend en de wereld gegeven heeft. Namens Blijf Groep hebben wij haar naasten gecondoleerd en laten weten hoe belangrijk zij en haar werk zijn geweest voor onze huidige werkwijze in de vrouwenopvang.

Haar visie op het tijdloze en onvoorwaardelijke ‘besef van verantwoordelijk-zijn voor hun kind’ dat elke ouder heeft, haar oog voor de inherente kwetsbaarheid van het proces van opvoeden (‘met vallen en opstaan’) en haar uitgewerkte theorie over  bufferprocessen die ouders ondersteunen in dagelijkse praktijk op ‘de ouderlijke werkvloer’, zullen ons nog lang inspireren en bij de les houden.
 
Andere sites publiceerden inmiddels ook over de betekenis van Alice van der Pas en haar werk:
https://www.expoo.be/in-memoriam-alice-van-der-pas
http://www.ouderschapskennis.nl/geen-tuttige-taal/1027434
 

Voor hulp:

Voor hulp, advies en informatie belt u:
088 234 24 50

 

In geval van nood:

Neem geen risico

Bel 112