Oprichtster 1e Blijfhuis overleden

Na een actief en vol leven is vorige week Noor van Crevel (90), één van de pioniers van het eerste Blijf-huis in Nederland, overleden.

Samen met vier andere vrouwen bezocht zij begin jaren ’70 het eerste vrouwenopvanghuis in Engeland. Dit bezoek vormde de inspiratiebron tot de oprichting van Blijf van m’n Lijf Amsterdam in 1974, een initiatief dat navolging kreeg in het hele land. Tien dagen na de opeening van het Blijf-huis in Amsterdam waren er al 15 vrouwen en 25 kinderen opgevangen. Noor van Crevel stond hiermee aan de wieg van de beweging tegen vrouwenmishandeling en huiselijk geweld in Nederland.

Zij bleef tot op hoge leeftijd geïnteresseerd in de ontwikkelingen. In 2014 stonden we stil bij het 40-jarig bestaan van Blijf Groep, rechtsopvolger van Blijf van m’n Lijf Amsterdam. Bij die gelegenheid werd de Canon Vrouwenopvang gelanceerd, Noor van Crevel is opgenomen in de ere-galerij van deze canon: https://www.canonsociaalwerk.eu/nl/details.php?canon_id=176.

Bij het 40-jarig bestaan werd Noor van Crevel ook uitgebreid geïnterviewd over haar rol en was zij aanwezig bij ons symposium (https://www.blijfgroep.nl/symposium).

De strijd voor vrijheid en het recht van ieder mens om eigen keuzes te maken, vormden de rode draad in het leven van Noor van Crevel. Blijf Groep kijkt met groot respect, dankbaarheid en trots terug op het baanbrekende werk van Noor van Crevel. Wij condoleren haar nabestaanden met dit verlies.

In memoriam

Atria schreef een prachtig In Memoriam voor Noor van Crevel.  Lees het In Memoriam op de site van Atria.

Voor hulp:

Voor hulp, advies en informatie belt u:
088 234 24 50

 

In geval van nood:

Neem geen risico

Bel 112