Serious game “The Gate” helpt kinderen op weg in de opvang
Nieuwe gezichten, een onbekende plek, verwarring, vragen en grote dosis spanning. Bij aankomst in de opvang komt er veel op kinderen af. Je stapt de drempel over van een nieuw thuis. Of sterker nog van een nieuw leven. In die eerste dagen is het lastig voor kinderen om alle informatie goed te verwerken. Met The Gate, een serious game speciaal ontwikkeld door Sterk Huis voor oudere kinderen van 10 tot 15 jaar in de opvang, wil Blijf Groep zorgen voor een warmer welkom. Het gaat vooralsnog om een pilot op onze Oranje Huizen Zaanstreek-Waterland en Gooi en Vechtstreek.
“Kinderen hangen er soms maar een beetje bij als moeders aankomen. Dit spel helpt hen om zich gezien en betrokken te voelen.” Vera Vermeulen, adviseur innovatie en ontwikkeling bij Blijf Groep
Een tool voor aansluiting én erkenning
The Gate is ontwikkeld door Sterk Huis, samen met oudere kinderen uit de opvang. Uit gesprekken met gastvrouwen en sociaal pedagogisch werkers kwam bij Blijf Groep duidelijk naar voren dat er voor oudere kinderen vaak weinig aanbod was. Bovendien bleek dat de hulpverlening niet altijd aansloot bij hun behoeften. Hierom besloten we om The Gate uit te proberen, juist om hen vanaf het eerste moment een plek te geven.
“We willen natuurlijk dat alle kinderen dezelfde aandacht en begeleiding krijgen,” vertelt Vera. “Daarom zijn wij ook gestart met de kind-maatschappelijk werkers. Zij dragen bij aan het warme welkom en kijken samen met het kind wat nodig is na alles wat het heeft meegemaakt.”
Een veilig welkom na onveiligheid
Voor kinderen is de overstap naar een opvanglocatie ingrijpend. Ze komen uit een situatie van huiselijk geweld, zijn hun vertrouwde omgeving kwijt en weten vaak niet wat hen te wachten staat. Dan is het extra belangrijk dat ze zich veilig en gezien voelen.
“Vaak is het vertrek van huis heel plots en weten kinderen niet waar zij terecht zijn gekomen en hebben ze veel vragen wat er nu gaat gebeuren. Dan is het extra belangrijk dat een kind zich gezien en gehoord voelt en weet waar het terecht kan.”
The Gate biedt oudere kinderen de kans om zelfstandig – of samen met een hulpverlener – kennis te maken met hun nieuwe omgeving. Spelenderwijs leren ze over de huisregels, de dagstructuur, maar ook over emoties, relaties en wat hen kan helpen. Ze ontmoeten virtuele lotgenoten die herkenbare ervaringen delen.
Traumasensitief werken in de praktijk
Het spel is ontworpen met aandacht voor trauma en sluit naadloos aan bij de traumasensitieve benadering van Blijf Groep. Vera zegt hierover: “Traumasensitief werken betekent dat je er altijd rekening mee houdt dat kinderen en hun ouders ingrijpende ervaringen kunnen hebben meegemaakt. En dat dit doorwerkt in het hier-en-nu, in hun gevoelens, gedachten en gedrag.”
Door veiligheid, herkenning en structuur te bieden, helpt The Gate stress te verminderen en ontstaat ruimte voor contact. Het spel biedt bovendien aanknopingspunten voor gesprekken met kind-maatschappelijk werkers. “Daar draagt het (samen) spelen van The Gate een steentje aan bij door een goede start te maken in het contact met het kind en spelenderwijs laagdrempelig wat psycho-educatie te geven.”
Versterken van veerkracht én systeem
Een belangrijk onderdeel van The Gate is de integratie van de methodiek Veerkracht, waarmee Blijf Groep ook werkt en wordt benoemd in onze Oranje Huis-aanpak. De methodiek Veerkracht is gericht op het versterken van het gevoel van veiligheid in het leven van kinderen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt.
“Vanuit Veerkracht willen we bereiken dat het kind (weer) veilig is. Dat een kind bij ons in de opvang is betekent dat zij één, maar meestal meer ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Ook het verhuizen naar de opvang brengt veel vragen en onzekerheden met zich mee,” vertelt Vera.
Kind-maatschappelijk werkers gebruiken het spel als aanleiding om met jongeren te praten over thema’s als nachtmerries, steunfiguren of het gevoel van veiligheid. Daarnaast helpt The Gate ook met systemisch werken: het betrekken van belangrijke anderen zoals ouders, juffen of een oude buurvrouw.
“Dat we oog hebben voor de kinderen en hun belangrijke anderen (…) is hier belangrijk onderdeel van. The Gate biedt haakjes om het gesprek over een aantal belangrijke onderwerpen aan te gaan.”
Doorbreken van patronen begint bij het kind
Een warm welkom, afgestemde hulp, en aandacht voor het kind: het draagt bij aan het grotere doel van onze Oranje Huis-aanpak – het doorbreken van intergenerationele overdracht van geweld en onveiligheid.
“We vinden het fijn om echt iets aan te bieden voor kinderen specifiek. Dit draagt weer bij aan een warm en veilig welkom voor kinderen. En dit helpt uiteindelijk bij het doorbreken van intergenerationele overdracht, omdat we vanaf het begin investeren in kinderen en jongeren die getuigen zijn van geweld.”
Onderzoek toont aan dat kinderen die steun ervaren van een volwassene en op tijd hulp krijgen, minder kans hebben om zelf in dezelfde patronen terecht te komen. The Gate draagt hieraan bij.