Blijf Groep opent vernieuwde Oranje Huis Zaanstreek-Waterland

Op donderdag 3 oktober opende Blijf Groep, in het bijzijn van wethouder Natasja Groothuismink, officieel het vernieuwde Oranje Huis Zaanstreek-Waterland. Dit Oranje Huis biedt veilige opvang, noodbedden en crisisopvang voor slachtoffers van huiselijk geweld en vergroot daarmee de opvangcapaciteit in de regio. De opening komt 50 jaar na de oprichting van het eerste Blijf van m’n Lijf-huis in Amsterdam, waarmee een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen huiselijk geweld wordt gevierd.

Wat houdt de transformatie in?

De locatie in Wormerveer is uitgebreid en biedt nu naast begeleid wonen ook crisisopvang en noodbedden. Dit helpt om het regionale tekort aan opvangplekken op te vangen en biedt gezinnen en individuen continuïteit in zorg en begeleiding, waardoor ze in een veilige omgeving kunnen herstellen.

In het kort:

  • Naast begeleid wonen, bieden we daar nu ook noodbedden en crisisopvang
  • Het capaciteitstekort wordt verminderd 
  • Het aantal verhuizingen binnen de opvangperiode wordt ook beperkt

 Fotocredit: Roos Trommelen

Bovenregionale samenwerking

Het Oranje Huis Zaanstreek-Waterland is tot stand gekomen door samenwerking tussen de gemeenten Alkmaar, Haarlem en Zaanstad, met steun van woningcorporatie Parteon. Dankzij deze inzet kunnen meer slachtoffers rekenen op passende hulp en een veilige plek.

Blijf Groep: cruciaal in de strijd tegen huiselijk geweld

Volgens Christel Dingerdis (regiomanager Noord-Holland bij Blijf Groep), is het Oranje Huis hard nodig: “Huiselijk geweld treft 1 op de 5 vrouwen in Nederland, waarbij ruim 60% van de gevallen (ex-)partnergeweld betreft. Blijf Groep doorbreekt deze vicieuze cirkel door veilige opvang en specialistische hulp te bieden. Met het Oranje Huis Zaanstreek-Waterland versterken we onze missie: een toekomst zonder geweld.”

Fotocredit: Roos Trommelen

Overige renovaties op deze locatie

De 8 begeleidwonen-appartementen op de tweede verdieping zijn omgebouwd tot 6 crisisbedvoorzieningen. Ook is er een noodbedvoorziening. Dit noodbed dient als overloop voor de noodbedvoorziening in Alkmaar. De renovatie van de kinderwerkruimte en de buitenspeelplek is mede mogelijk gemaakt door donaties uit het Zaanse netwerk.

Ook is er een splinternieuwe woonkamer en zijn er extra werkplekken en spreekruimtes. Bovendien is er een receptie/beveiliging die dag en nacht aanwezig is en is het team in bijna alle disciplines versterkt met extra collega’s.

Er zijn in totaal nu 16 appartementen die gebruikt worden voor het begeleid wonen, 6 crisisplekken en 1 noodbed.