Orange The World 2023: ‘Veilig, overal en altijd’

Blijf Groep staat tijdens de wereldwijde campagne Orange the World op tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Van 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen ) tot en met 10 december 2023 (de Internationale Mensenrechtendag) zijn de 16 Dagen van Actie, waarin we aandacht vragen voor geweld tegen vrouwen. Het thema van dit jaar is ‘Veilig, overal en altijd’. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht en activiteiten georganiseerd. Hanneke Bakker, directeur van Blijf Groep en Veilig Thuis Flevoland: “Blijf Groep helpt slachtoffers van geweld tegen vrouwen. Maar wij maken ons ook hard om dit geweld juist te voorkomen. Want elke vrouw verdient het om vrij te zijn van angst en geweld.”

Afgelopen weekend was de nationale aftrap van Orange the World in de gaststad Amsterdam. Daar hield burgemeester Femke Halsema een vurig betoog, waarin ze zei dat we moeten blijven strijden voor o.a. veiligheid op scholen en online. Ook overhandigde Olcay Gulsen tijdens de bijeenkomst in de hoofdstad een actieplan aan demissionair minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Gendergerelateerd geweld hoog op politieke agenda

In het actieplan – die in een volgend regeerakkoord opgenomen zou moeten worden – hebben verschillende organisaties die actief zijn op het gebied van gender-gerelateerd geweld actiepunten verzameld om geweld tegen vrouwen en meisjes tegen te gaan. Blijf Groep en Drakentemmers, expertiseplatform trauma & gehechtheid na huiselijk geweld zijn één van die organisaties. Met deze actiepunten roepen de organisaties de partijen die een nieuw kabinet gaan formeren op om het bestrijden van gendergerelateerd geweld hoog op hun agenda te zetten.

“Gendergerelateerd geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Meer dan 4 miljoen burgers krijgen ermee te maken in hun leven. Toch is door afgelopen kabinetten veel te weinig geïnvesteerd in preventie en aanpak hiervan. Het beleid is ad-hoc en versnipperd over allerlei ministeries en gemeenten” zegt Marije Cornelissen, Directeur van UN Women Nederland. “Met deze verzameling van actiepunten laten we zien aan de formerende partijen hoe het wel zou moeten.”

Eén van de oproepen is om eindelijk een centraal nationaal telefoonnummer in te stellen waar slachtoffers van alle vormen van geweld terecht kunnen. Nu moeten zij zelf navigeren door een woud aan verschillende meldpunten, voor geweld achter de voordeur, seksueel geweld, cybergeweld, geweld in de sport, enzovoort.

Ook moet er een Nationale Coördinator komen die de aanpak kan aansturen, waardoor er niet steeds weer plannen komen voor maar een jaar of drie, die maar een beperkt stukje van het probleem aanpakken.

Jij kunt #medestander zijn

Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten.

Jij kunt op al die plekken #medestander zijn. Jij kunt helpen, door niet weg te kijken als je iets ziet gebeuren tussen collega’s op je werk.  Jij kunt helpen door ertussen te gaan staan als iemand geïntimideerd wordt in de metro. Jij kunt helpen door een steunend commentaar te posten als iemand wordt geïntimideerd op sociale media. Jij kunt helpen door een teamgenoot te helpen met melden van grensoverschrijdend gedrag op je sportclub.

Als iedereen #medestander wordt in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes in hun dagelijks leven, dan kunnen we met z’n allen geweld de wereld uit helpen. Iedereen kan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens hierbij te betrekken.

De #medestander pledge

Als we allemaal medestanders zijn, kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen. Met het ondertekenen van de medestander pledge geef je aan dat ook jij je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw, man of mens, als professional of omstander, als vriend, buur of collega. De pledge bestaat uit vijf punten:

  1. Ik gebruik geen geweld (tegen vrouwen en meisjes)
  2. Ik neem vrouwen en meisjes die geweld melden serieus en steun hen bij het vinden van hulp
  3. Ik doe wat ik kan om te zorgen dat vrouwen en meisjes zich veilig kunnen voelen
  4. Ik draag bij aan het doorbreken van het taboe rond praten over geweld tegen vrouwen
  5. Ik spreek mensen in mijn omgeving aan op grensoverschrijdend gedrag