Ik word gestalkt
Word je langdurig lastig gevallen door je (ex-)partner of iemand anders? Blijf Groep kan jou helpen wanneer je wordt gestalkt en daarbij sprake is van huiselijk geweld en/ of (ernstige) dreiging.
Wat is stalking?
Je wordt gestalkt wanneer iemand jou langdurig lastigvalt door jou op een vervelende en dreigende manier te achtervolgen. Stalking kan zowel in het openbaar, op straat of bij je huis, maar ook via dreigende berichten op je telefoon of via social media plaatsvinden. Vaak is een ex-partner, bekende of familielid de pleger.
Word je gestalkt? Dit kan je doen
Bij stalking is het belangrijk dat je zo veel mogelijk informatie over je stalker verzamelt. Dit is ‘bewijsmateriaal’. Op die manier kan de politie sneller actie ondernemen tegen degene die jou lastig valt. Dat kun je op de volgende manieren doen:
- Als hij of zij berichten stuurt via de post of bijvoorbeeld je telefoon, bewaar deze dan.
- Houd bij wanneer, waar en op welke manier je wordt lastiggevallen
- Houd het gedrag van de stalker bij. Zijn er bepaalde kenmerken? Weet je hoe hij of zij eruit ziet? Schrijf dit op. Verandert het gedrag? Ook dat kun je het beste opschrijven.
Daarnaast is het belangrijk dat je hulp zoekt. Bij de politie en/of Blijf Groep of Veilig Thuis in jouw regio. In de folder ‘ Als u wordt gestalkt’ van de politie (zie bij downloads) vind je meer informatie over wat je kan doen bij stalking.
Hoe kan Blijf Groep je helpen?
Blijf Groep biedt in samenwerking met de politie een AWARE hulptraject aan. AWARE is een mobiel alarmsysteem dat je bij je draagt en waarmee je met 1 druk op de knop de politie kunt waarschuwen. Waar je ook bent. Daarnaast krijg je individuele begeleiding van een maatschappelijk werker van Blijf Groep en kan je deelnemen aan de AWARE-training: 5 groepsbijeenkomsten samen met andere gebruikers van het AWARE-systeem.
AWARE wordt altijd in samenwerking met de politie ingezet.
Voor wie?
AWARE is voor iedereen die, als gevolg van huiselijk geweld, ernstig wordt bedreigd of mishandeld door een ex-partner of iemand uit huiselijke kring.
De belangrijkste voorwaarden voor deelname aan AWARE zijn:
- Je bent minimaal 18 jaar;
- Je hebt de relatie met degene die jou bedreigt, beëindigd;
- Er is sprake van geweld of een ernstige dreiging daarvan;
- Je bent bereid aangifte te doen tegen de pleger van het geweld als je het alarm gebruikt;
- Je bent bereid individuele hulpverlening te accepteren.
Meer weten over AWARE en hoe je je kunt aanmelden?
Neem contact op met de telefonische hulplijn van Blijf Groep: 088 234 24 50, of met de buurtregisseur van het dichtstbijzijnde politiebureau. Je kan ook gebruikmaken van het contactformulier op deze site.
Bij direct gevaar, neem geen risico. Bel altijd 112
Kijk de video over AWARE
Wil je weten hoe een AWARE traject er uit ziet? Kijk de video.
LHBTIQ+-personen lijken vaker dan gemiddeld te worden geraakt door huiselijk geweld. Wij vinden het belangrijk om ook met mensen uit deze doelgroep te werken aan veiligheid en weerbaarheid. Daarom besteden wij binnen Blijf Groep structureel aandacht aan genderdiversiteit; zijn we op de hoogte van passende hulpverlening en gaan we altijd op zoek naar een passende veilig opvangplek