Blijf niet binnen bij huiselijk geweld!

Vanaf 23 januari hebben we een avondklok in Nederland. Tussen 21:00 en 4:30 uur moet iedereen binnen blijven. Als Blijf Groep maken wij ons zorgen voor het effect dat dat heeft in gezinnen waar sprake is van huiselijk geweld.

Het aantal gevallen van huiselijk geweld is in de coronatijd al fors toegenomen, we vrezen dat de avondklok daar nog een schepje bovenop doet. De mogelijkheid om even een avondwandelingetje te maken, bij een vriend aan te kloppen of een vriendin of familielid te appen – ‘het loopt uit de hand, kom snel hierheen’ – vervalt.

Je mag de straat op als het thuis onveilig is!

Gelukkig heeft de overheid laten weten dat als het thuis niet veilig is, je de straat op kan om een veilig plek te zoeken. Je krijgt dan geen boete. Dit geldt voor personen die acuut in gevaar zijn en een veilige plek zoeken. Maar ook voor personen die zich thuis niet veilig voelen, maar er geen direct gevaar is. Ook zij kunnen over straat om bij een bekende terecht te kunnen. Onveilige thuissituatie wordt gezien als een calamiteit; personen hoeven geen verklaring bij zich te hebben.

Zoek hulp. Ook tijdens de avondklok

Als Blijf Groep vrezen we echter dat mensen toch niet zo snel naar buiten zullen gaan omdat ze bang zijn om een boete te krijgen of om opgepakt te worden als ze zich niet aan de avondklok houden. Jolanda Vader, manager bij Blijf Groep: ‘Zo komen mensen in een spiraal van geweld terecht. Dat is heel zorgelijk. We zullen de komende periode daarom zoveel mogelijk aandacht geven aan het feit dat je naar buiten kan als je thuis niet veilig bent. En natuurlijk kun je altijd Blijf Groep bellen als je hulp nodig hebt. Ook tijdens de avondklok. We zijn bereikbaar op 088 234 24 50’.