Campagne Open je ogen voor kindermishandeling

Een veilig thuis is voor veel kinderen geen vanzelfsprekendheid. Jaarlijks worden in Nederland circa 119.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Dat is gemiddeld 1 kind per klas. Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk dat iedereen de ogen opent voor kindermishandeling!

Kindermishandeling gaat ons allemaal aan

In de campagne Open je ogen voor Kindermishandeling vraagt Veilig Thuis aandacht voor het nog steeds veel te hoge aantal kinderen dat opgroeit in een onveilige thuissituatie. De focus ligt in deze campagne op de rol van omstanders. Kindermishandeling gaat ons allemaal aan en het goede nieuws is dat je er altijd íets aan kunt doen, ook als je twijfelt.

Dat vinden onder andere ook cabaretière Karin Bloemen, acteur Jim Bakkum, presentatrice Angela Groothuizen, voetbalanalist Anouk Hoogendijk, musicalacteur Jon van Eerd, actrice Isa Hoes, televisiepresentator Ruben Nicolai, acteur Thomas Cammaert, youtuber Nienke Plas en influencers Lady Lemonade en CityMom. Zij steunen deze campagne actief door op hun social media een post over deze campagne te delen waarbij zij hun ogen openen. Daarnaast zullen politieagenten hun social media gebruiken om aandacht te vragen voor ‘Open je ogen voor Kindermishandeling’.

Open je ogen voor kindermishandeling

Blauwe plekken, een slecht gebit of onverzorgd uiterlijk, een kind dat ineens veel stiller is of juist heel onrustig, het kunnen allemaal tekenen van kindermishandeling zijn. Michael Kleespies, manager Veilig Thuis Flevoland: “Het is belangrijk dat mensen in de omgeving van een kind – een leerkracht, de buurvrouw of de huisarts – de signalen opmerken. Want een kind durft er niet altijd zelf over te praten. Een mishandeld kind heeft maar 1 persoon nodig om de cirkel van geweld te doorbreken. Durf het te zien en kom in actie. Ook als je twijfelt. Je kunt altijd bellen met Veilig Thuis om je zorgen te bespreken”.

Week tegen kindermishandeling

De campagne Open je ogen voor kindermishandeling is onderdeel van de Week tegen kindermishandeling. Deze week vindt dit jaar plaats van 16 tot 22 november. In deze week vragen verschillende instantie aandacht voor kindermishandeling. De campagne Open je ogen voor kindermishandeling is een initiatief van Veilig Thuis Utrecht.

Signalen van kindermishandeling

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling vraagt Veilig Thuis aandacht voor signalen van kindermishandeling en om in actie te komen. Wat zie je? Wat voel je? Wat is er veranderd? Het is soms lastig te bepalen wat er aan de hand is en of er sprake is van verwaarlozing, misbruik of mishandeling. Maar het is belangrijk om iets te doen en advies te vragen, want vaak ziet men het goed. Bel gratis en anoniem met Veilig Thuis via 0800 2000 of chat via www.veiligthuisflevoland.nl. Op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl is nog meer informatie te vinden over wat iemand zelf kan doen.

Als je belt krijg je een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Deze medewerker zet alles met je op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij samen met jou welke hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Je kunt ook chatten via de website.