Dag tegen mensenhandel

Op 18 oktober was het de dag tegen mensenhandel. Ook bij Blijf Groep vangen we slachtoffers van mensenhandel op. Bo Kanters, maatschappelijk werker bij Blijf Groep en Ellen van Klaveren, zorgcoördinator mensenhandel in Flevoland, vertellen over hoe zij in hun werk slachtoffers van mensenhandel bijstaan.

Bo: ‘’Waar we ons op focussen is bij iedereen anders. Verblijfsrecht is voor een aantal cliënten een belangrijk aspect, want dit is een belangrijke voorwaarde voor de veiligheid. Bij een ander gaat het veel meer over wat iemand zelf kan doen om veilig te blijven. We werken aan weerbaarheid en zelfredzaamheid. We gaan mee naar school, leggen contact met de wijkagent, betrekken het buurtteam maar stimuleren cliënten ook om contacten te leggen met buren of moeders van de school van hun kind. Een nieuw, veilig netwerk kan voorkomen dat cliënten terug keren naar hun oude, onveilige netwerk. ‘’

Ellen: “’Als zorgcoördinator zorg ik er voor dat, vanaf het moment van aanmelding tot en met het afsluiten van het traject, de coördinatie van de ondersteuning en de begeleiding van slachtoffers goed verloopt. En dat de juiste procedures worden gestart.”

“De complexiteit zit ook in het slachtofferschap. Soms is iemand slachtoffer, maar voelt hij of zij zich geen slachtoffer. Ze hebben tot een bepaalde tijd alles onder controle en ‘kiezen’ voor dit pad. Totdat ze niet meer willen. En erachter komen dat ze niet zo maar kunnen stoppen.”

Bo: ‘’Vooral bij de vrouwen die langdurig zijn uitgebuit, zie je dat de kans op terugval bestaat. Worden er mooie, dure cadeaus aangeboden en een leuk uitje naar een hotel met spa, dan gaan bij ons alle alarmbellen rinkelen. Tijdens en na het verwerken, werken we ook aan het opbouwen van een ‘normaal’ leven. Dat is vaak de grootste wens van onze cliënten. Kleine stapjes daarnaartoe vieren we samen als grote successen, want dat zijn het, na alles wat deze vrouwen hebben meegemaakt.’’

Lees de gehele interviews met Bo Kanters en Ellen van Klaveren op de site van Almere Kracht.

Bron: Almere Kracht