Inspiratiemiddag voor ervaringsvrijwilligers

Een voor een druppelden ze binnen. Soms wat verlegen, soms enthousiast: “Sorry dat ik wat laat ben, ik kwam nog een bekende hulpverlener tegen!” Dinsdagmiddag 28 juni, de inspiratiemiddag voor ervaringsvrijwilligers.

Stel je voor: een ruimte vol mensen die allemaal ervaring hebben met huiselijk geweld, en die allemaal gemotiveerd zijn om hun lotgenoten te ondersteunen, of hun verhaal te vertellen. Dat dit niet vanzelf gaat, wisten de meesten al: het delen van je ervaring is kwetsbaar en om écht naar iemand te luisteren heb je flink wat vaardigheden nodig. Gelukkig is dit allemaal te oefenen en te trainen. Sommigen hadden dat al gedaan met een cursus of opleiding, anderen zijn voorzichtig geïnteresseerd en verkennen kun mogelijkheden.

Aan talent en motivatie ontbrak het niet. Bij de kennismaking deden we een talentenspel – en blijkbaar hebben we in onze groep doorzetters, kennissponzen, ideeënfonteinen, bruggenbouwers en creatievelingen! En de inspiratie? Die kwam vooral van een van onze oud-bewoners. Zij heeft met hulp van de Soroptimisten een boekje geschreven over haar ervaring voor, in en na de opvang. Zij legde uit aan de deelnemers hoe dit proces in zijn werk ging. Ook al schreef ze om te delen, ze leerde er ook zelf weer veel van.

En dat is hoe we het graag zien: vrijwilligers die, met ondersteuning en begeleiding vanuit Blijf Groep, hun steentje bijdragen en daar zelf ook weer door groeien. Dat is pas win-win!

De eerstvolgende training voor ervaringsvrijwilligers gaat van start op 20 september. Voor vragen of om een (oud-)cliënt aan te melden, kun je terecht bij Suzanne Struiksma en Arnouk Ko: vrijwilligers@blijfgroep.nl

Download de folder