Ook Moviera gaat werken met Oranje Huizen

Het Oranje Huis vindt navolging! Net als Blijf Groep heeft ook vrouwenopvangorganisatie Moviera nu twee Oranje Huizen. Het Oranje Huis in Utrecht is vorige week in gebruik genomen en het Oranje Huis in Arnhem zal volgende week worden betrokken.

Bewezen concept

Hiermee volgt Moviera de lijn die in 2011 door Blijf Groep is ingezet met de opening van het eerste Oranje Huis in Alkmaar Een zichtbare en toegankelijke voorziening in de wijk, niet geheim, maar wel veilig, met alle hulp voor slachtoffers van huiselijk geweld onder één dak. Bij Blijf Groep werken we inmiddels al ruim tien jaar vanuit Oranje Huizen en het concept heeft zich in die jaren meer dan bewezen.

Eva Scholte, bestuurder van Moviera over de nieuwe Oranje Huizen: “Ik zou het fantastisch vinden als we ook hiermee, samen met Blijf Groep, een nieuwe standaard neer weten te zetten voor de opvang in Nederland. Zodat straks iedereen die hulp nodig heeft om uit een situatie van huiselijk geweld te komen weet waar hij terecht kan en geen drempel voelt zich te melden. Laagdrempelig, eenduidig, modern: daar willen we met deze Oranje Huizen naartoe. Op naar een nieuw tijdperk en weg van het imago van blijf-van-mijnlijf, wat ons al lang niet meer past. Ik hoop dat Moviera medewerkers straks op een verjaardag kunnen zeggen: “Ik werk bij een Oranje Huis’ en dat iedereen dan weet wat dat is, zoals je nu nog moet doen met blijf-van-mijn-lijf”.

Trots

Als Blijf Groep zijn we zijn er erg trots op dat het concept van het Oranje Huis navolging heeft gekregen en we wensen Moviera heel veel succes bij de verdere ontwikkeling van de Oranje Huizen in Arnhem en Utrecht. We hopen dat nog veel andere organisaties zullen volgen en hun hulpverlening op deze manier vormgeven.

Wat maakt een Oranje Huis een Oranje Huis?

  • Niet geheim, wel veilig: De locatie van het Oranje Huis is niet geheim, maar wel veilig. Deze open setting maakt het Oranje Huis laagdrempelig en toegankelijk. Zodat cliënten gewoon hun sociale contacten kunnen behouden.
  • Alle hulp onder 1 dak: In het Oranje Huis worden alle vormen van hulpverlening in samenhang aangeboden: crisisopvang, begeleid wonen en ambulante hulpverlening (in de thuissituatie). Dit maakt het mogelijk om hulp op maat te bieden aan het hele gezin
  • Open in de wijk: Een Oranje Huis is een zichtbare locatie. Dit verlaagt de drempel om hulp te zoeken bij huiselijk geweld.
  • Hulpverlening gescheiden van wonen: spreekkamers en werkruimtes hulpverleners zijn afgescheiden van het verblijfsgedeelte zodat cliënten ‘zo normaal mogelijk’ kunnen wonen.
  • Cliënten hebben de beschikking over een eigen woonunit en hoeven geen voorzieningen te delen.

Lees meer over de Oranje Huis-methodiek