Resonance Room in het Oranje Huis Amsterdam

Kunstenaar Nick Verstand heeft in het Oranje Huis in Amsterdam in januari 2021 een tijdelijke Resonance Room ingericht voor cliënten en medewerkers.
Nick, Ellen (cliënt van Blijf Groep) en Jolanda Vader (manager) vertellen in een interview meer over dit project.

Resonance Room

De Resonance Room is een ruimte waarin licht en geluid reageren op je ontspanningsniveau. In een sessie kom je tot jezelf en word je begeleid om je hartslag en ademhaling in een ritme te krijgen. Het moment dat hartslag en adem in balans zijn, is er sprake van ‘resonantie’ en kom je tot rust. Het bereiken van resonantie gebeurt wanneer je ademt met een frequentie van ongeveer zes ademhalingen per minuut. Dit verschilt echter per persoon, daarom analyseert het systeem in de Resonance Room systeem je hartslagvariabiliteit en geeft een optimaal ademritme aan.
Door een sessie te doen leg je niet alleen je innerlijk voor jezelf bloot, maar ook voor anderen om je heen. Zo ontstaat ruimte voor een gesprek over de verbinding tussen lichaam en geest.

Nick Verstand: Je leert je eigen gemoedstoestand te beïnvloeden

‘De Resonance Room is een kruising tussen een kunstwerk en iets wat we kunnen toepassen in de zorg. Dat is ontstaan door een werk wat ik heb gemaakt voor de Dutch Designweek, genaamd Aura. Aura is een systeem gemaakt met meerdere biosensoren waardoor je emotie kan detecteren. We hadden een installatie gemaakt die dat vertaalde naar lichtprojecties om de mensen heen.’

‘3,5 jaar later zocht ik naar een andere variant die iets makkelijker te bedienen is waarbij je nog dieper in jezelf gaat kijken en een manier leert om je gemoedstoestand te beïnvloeden. Ik had namelijk het idee heb dat mensen dat heel erg nodig hebben met alle stimulans om hen heen. Daarom heb ik een rustige plek gecreëerd waar je niet op je telefoon of naar een beeldscherm kijkt maar in het moment bent, zoals bij meditatie. Anders dan bij meditatie wilde ik voor een esthetische ervaring zorgen met realtime-feedback met een link naar de techniek zodat het ook leuk is om te doen.’

‘Wat ik heel erg hoop is dat je iets dieper tot jezelf komt en dat je een meditatieve ademhalingsoefening leert. Die oefening brengt je in een staat die je tot rust brengt. Dit kan altijd en overal worden toegepast. Ik hoop dat mensen de herinnering hebben van die ervaring zodat ze zelf die oefening kunnen herhalen met als doel hetzelfde effect te creëren als in de Resonance Room. Het effect wordt namelijk niet gecreëerd door mijn werk, het effect creëren mensen zelf.
Je zou thuis kunnen gaan oefenen, bijvoorbeeld met The Breathing App.’

Ellen: Je merkt toch dat je rustiger wordt

‘Ik voel me nu een stuk rustiger. Ik had niet het idee dat ik gespannen was voordat ik hier naartoe ging, maar toch merkte ik dat ik rustiger werd.
Ja, ik zou dit elke dag wel willen!’

Jolanda Vader: Cliënten ervaren dat ze het gevoel van ontspanning óók in zich hebben

‘Ik hoop dat onze cliënt een moment van totale ontspanning ervaren. Ik denk dat veel cliënten, helaas, dagelijks stress ervaren. Het is belangrijk dat je weet dat je het gevoel van ontspanning ook in je hebt. Dit is een hele bijzondere manier om dat te ervaren. De Resonance Room is heel toegankelijk voor onze cliënten. Fijn dat zij hiervan gebruik hebben kunnen maken.’