SafetyNed bestaat vijf jaar

In 2017 richtte Blijf Groep samen met drie andere vrouwenopvangorganisaties safetyNed op, de veilig online-expert voor huiselijk geweld. Met safetyNed vroegen we aandacht voor digitale onveiligheid en gaven we hulpverleners kennis en tools om hun cliënten te helpen ook digitaal veilig te zijn.

Iedereen wil zich veilig voelen op plekken waar je veel tijd doorbrengt. Thuis, op straat, op je werk – en natuurlijk ook online. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Slachtoffers van huiselijk geweld worden vaak online en via social media lastiggevallen, bedreigd of in de gaten gehouden.

Trainingen, advies en voorlichting

SafetyNed geeft tips en tools aan slachtoffers en aan professionals hoe zij online veilig kunnen zijn. Dat doen we door het geven van trainingen aan professionals en het geven van advies. Ook geven we voorlichting aan o.a. justitie en politie over:

  • Hoe technologie wordt misbruikt.
  • Wat je kunt doen om digitale gegevens van slachtoffers veilig en vertrouwelijk te houden en te beschermen.
  • Hoe je technologie veilig kunt gebruiken.
  • Hoe technologie kan worden ingezet om daders effectiever te kunnen vervolgen en berechten.
  • Hoe technologie op een positieve manier kan worden ingezet bij het stoppen van geweld in relaties.

Medewerkers van vrouwenopvangorganisaties volgen onze trainingen en spelen de Serious Game die we hebben ontwikkeld. Maar we bieden ook trainingen in coöperatie aan. Bijvoorbeeld met de Sociale Academie Utrecht (SAU) en de beroepsvereniging voor professionals in sociaal werk (BPSW). Een accrediteringstraject is inmiddels ingezet!

Samenwerking

SafetyNed werkt samen met technologiebedrijven en experts om betrokken te zijn bij ontwikkelingen op technologisch vlak en op het gebied van wetgeving, zodat de digitale veiligheid en privacy ook vooraf zoveel mogelijk worden geborgd. Trots zijn we op het feit dat we trusted partner zijn van Facebook en ESET. Samen met hen proberen we up-to-date te blijven en altijd adequaat casuïstiek te kunnen behandelen.

Kortom, safetyNed blijft zich vernieuwen en inzetten voor digitale veiligheid!

Meer weten?

Meer informatie over safteyNed en over digitale veiligheid vind je op www.safetyned.org. Wil je meer weten over onze trainingen? Download dan onze flyer