Blijf Groep Ik zoek hulp Ik maak me zorgen om mijn kind

Ik maak me zorgen om mijn kind

Geweld in huis kan grote gevolgen hebben voor kinderen. Kinderen die huiselijk geweld hebben meegemaakt lopen een grotere kans later zelf dader of slachtoffer te worden. Maar ook als ze nog jong zijn, leidt de onveiligheid thuis tot gedrags- en andere problemen.

Kinderen merken meer dan je denkt

Een kind merkt spanningen en ruzie tussen ouders altijd. Ook als het nog heel klein is of op zijn eigen kamertje ligt te ‘slapen’. Maar kinderen praten daar eigenlijk nooit vanzelf over. Ze vinden dat hun ouders al genoeg problemen hebben of denken dat zij de schuld zijn van het geruzie.

De gevolgen van zien en horen van huiselijk geweld zijn soms net zo erg als van zelf geslagen worden. Kinderen die huiselijk geweld hebben meegemaakt lopen een grotere kans later zelf dader of slachtoffer te worden. Maar ook als ze nog jong zijn, leidt de onveiligheid thuis tot gedrags- en andere problemen.

Met huiselijk geweld bedoelen we niet alleen fysiek geweld zoals slaan en schoppen. Ook intimidatie, dreiging, schelden en schreeuwen vallen onder huiselijk geweld en zijn schadelijk voor kinderen. Ook wanneer zij zelf niet het slachtoffer zijn van het geweld, maar getuige.

Nu ik erover gepraat heb, is mijn hoofd weer leeg. Yannick (11 jaar)

Hoe merk je dat je kind hulp nodig heeft?

Het kan zijn dat je kind zich anders gaat gedragen of zich anders ontwikkelt dan andere kinderen. Een aantal voorbeelden hebben wij hieronder voor je op een rij gezet. Elk kind is anders, volg altijd je gevoel. Denk je dat je kind hulp nodig heeft, maar herken je niets uit deze lijst? Neem dan toch contact met ons op.

0 – 2 jaar
niet goed groeien
veel huilen
lusteloos
eet- en slaapproblemen
2 – 6 jaar
schrikachtig
hoofd- en buikpijnklachten
heel druk of opvallend stil
agressief tegen andere kinderen
6– 12 jaar
tegendraads
slechtere prestaties op school
teruggetrokken of afwezig
snel boos
12 jaar en ouder
problemen op school, spijbelen
weglopen
vandalisme
alcohol- of drugsgebruik

Hoe kan Blijf Groep helpen?

Blijf Groep biedt speciale hulp aan kinderen om te helpen bij het verwerken van hun ervaringen. Voor kinderen in de opvang, maar ook daarbuiten.

  • En nu ik…!

En nu ik..! is een programma voor kinderen van 7 tot 12 jaar, waarin zij leren op een speelse manier hun ervaringen te delen met lotgenoten. Voor hun ouders zijn er gelijktijdig ook bijeenkomsten. Lees meer over ‘En nu ik…!’

  • Kan iemand mij horen?

Kan iemand mij horen?  is gericht op tieners. Ze leren samen hun gevoelens te uiten en om te gaan met hun boosheid, verdriet, angst en loyaliteit. Met tegelijkertijd een groep voor ouders/verzorgers. Lees meer over ‘Kan iemand mij horen?’

  • Tijd voor Toontje

Kinderen tot 10 jaar, die met hun moeder in de opvang wonen, kunnen dit programma volgen. Toontje is een schildpad-handpop. Hij heeft ook geweld in huis meegemaakt en weet dus hoe de kinderen zich voelen. Lees meer over ‘Tijd voor Toontje’.

Herken je dit? Zoek hulp!

Neem contact op met Blijf Groep  via 088 234 24 50. Je kan ons ook mailen via het contactformulier. Kijk op de contactpagina voor alle mogelijkheden.