Blijf Groep Tijd voor Toontje

Tijd voor Toontje

Kinderen die met hun moeder naar de opvang komen hebben het vaak niet makkelijk. Ze hebben hun huis en vriendjes achter zich gelaten. Ze hebben geweld en onveiligheid achter de rug. En nu moeten ze zich redden in een nieuwe omgeving, tussen nieuwe mensen. Voor hen is er het programma Tijd voor Toontje.

Toontje weet hoe de kinderen zich voelen

Toontje is een handpop-schildpad, die zelf ook geweld in huis heeft meegemaakt. Hij weet dus hoe de kinderen zich voelen. Hij kan ze helpen bij veel van hun problemen.

Bijvoorbeeld bij:

  • boosheid;
  • angsten en nachtmerries;
  • vervelende herinneringen;
  • verwarring over van wie ze moeten houden.

Toontje vertelt over zijn eigen ervaringen in de opvang. Soms vertelt hij ook over vroeger thuis. Eigenlijk doet hij dat liever niet, maar soms komen herinneringen boven.

Voor kinderen en moeder samen

Tijd voor Toontje is niet alleen voor kinderen, maar ook voor de moeders. Het programma bestaat uit drie groepen: een kindergroep, een parallelle moedergroep en een moeder-kindgroep voor de kleinsten.

Vier thema’s

  • De kracht van fijne dingen doen. Veel moeders en kinderen in de opvang hebben al lang geen leuke dingen meer met elkaar gedaan. Samen met Toontje spelen ze. En leren de moeders dat een klein beetje aandacht al veel kan betekenen voor hun kind.
  • Veilig boos zijn. De meeste kinderen in de opvang hebben nare ervaringen met ruzie en boosheid achter de rug. Toontje leert ze dat ze best boos mogen zijn. Het gaat er alleen om hóe.
  • Van wie hou je? Kinderen die thuis ruzie en geweld hebben meegemaakt, zijn vaak verward over hun gevoelens. Ze missen bijvoorbeeld hun vader, terwijl ze ook weten dat mama boos op hem is. Toontje vertelt de kinderen dat het normaal is om allerlei gevoelens tegelijk te hebben.
  • Herinneringen. Kinderen die huiselijk geweld hebben meegemaakt, hebben vaak last van vervelende herinneringen. Toontje helpt de kinderen om met hun nare herinneringen om te gaan.

Prentenboeken Toontje

Blijf Groep heeft vier prentenboeken uitgegeven van Toontje Schildpad. Aan de hand van makkelijk (voor) te lezen verhalen leren kinderen omgaan met de bovenstaande problemen. Naast dat kinderen er iets van leren, zijn de verhaaltjes uiteraard gewoon leuk om (voor) te lezen. De moeders die het programma ‘Tijd voor Toontje’ volgen, krijgen gratis een setje prentenboeken.

Tijd voor Toontje online

Sinds de Corona crisis is Tijd voor Toontje ook online te bekijken. Hij heeft zelfs zijn eigen You Tube kanaal!