Hulp voor kinderen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld

Blijf Groep Ik zoek informatie Hulp aan kinderen

Hulp aan kinderen

In Nederland zijn ieder jaar meer dan 100.000 kinderen getuige van huiselijk geweld. Voor kinderen is geweld in huis zeer ingrijpend. Het kan grote gevolgen hebben – ook voor hele jonge kinderen, en zelfs voor baby’s. Deze gevolgen gaan niet vanzelf voorbij. Daarom is het belangrijk dat kinderen geholpen worden.

Kinderen merken meer dan je denkt

Een kind merkt spanningen en ruzie tussen ouders altijd. Ook als het nog heel klein is of op zijn eigen kamertje ligt te ‘slapen’. Maar kinderen praten daar eigenlijk nooit vanzelf over. Ze vinden dat hun ouders al genoeg problemen hebben of denken dat zij de schuld zijn van het geruzie.

De gevolgen van zien en horen van huiselijk geweld zijn soms net zo erg als van zelf geslagen worden. Kinderen die huiselijk geweld hebben meegemaakt lopen een grotere kans later zelf dader of slachtoffer te worden. Maar ook als ze nog jong zijn, leidt de onveiligheid thuis tot gedrags- en andere problemen.

Hulpprogramma’s voor kinderen

Blijf Groep heeft speciale programma’s opgezet om kinderen te helpen bij het verwerken van hun ervaringen. Voor kinderen in de opvang, maar ook daarbuiten.

Tijd voor Toontje

Kinderen tot 10 jaar, die met hun moeder of vader in de opvang wonen, kunnen dit programma volgen. Toontje is een schildpad-handpop. Hij heeft ook geweld in huis meegemaakt en weet dus hoe de kinderen zich voelen. Lees meer over Tijd voor Toontje.

En nu ik…!

Kinderen van 7 tot 12 jaar leren hier op een speelse manier hun ervaringen te delen met lotgenoten. Voor hun ouders zijn er gelijktijdig ook bijeenkomsten. Lees meer over ‘En nu ik…!’

Kan iemand mij horen?

Dit programma is gericht op tieners. Ze leren samen hun gevoelens te uiten en om te gaan met hun boosheid, verdriet, angst en loyaliteit. Met een parallelle groep voor ouders/verzorgers. Lees meer over ‘Kan iemand mij horen?’

Filmpje Tijd voor Toontje

Tijd voor Toontje is ook online te bekijken. Bekijk hier de eerste aflevering. Andere afleveringen kun je vinden op het You Tube Kanaal van Tijd voor Toontje.