Wil jij met je huiselijk geweld ervaring anderen helpen?

Heb jij ervaring met huiselijk geweld en wil je je ervaring inzetten om anderen te helpen? Word dan vrijwilliger bij Blijf Groep. Wij zoeken ervaringsvrijwilligers om onze cliënten bij te staan.

“Ik ben geen slachtoffer en ook geen ‘survivor’, ik voel me een overwinnaar. Maar het duurde heel lang voor ik die kracht had gevonden. Nu wil ik anderen inspireren met mijn verhaal.” Herken jij je in deze quote van een van onze vrijwilligers? Dan is deze bijzondere taak van vrijwilliger wellicht iets voor jou.

Wat kan je doen?

Ervaringsvrijwilligers kunnen op verschillende manier aan de slag bij Blijf Groep. We sommen ze hieronder op.

Luisterend oor
Je bent aanwezig in de huiskamer om een praatje te maken met cliënten. Je sluit aan bij thema-ochtenden en bent beschikbaar voor een gesprek of wandeling. 

Warm welkom 
Als ervaringsvrijwilliger gaat in gesprek met cliënten die net zijn aangekomen in de opvang. Je maakt hen wegwijs in de locatie en stelt hen op hun gemak. Hierbij zet je je eigen ervaringen in. 

Ervaringsmaatje
Er wordt een koppeling gemaakt tussen jou en een individuele cliënt. Je biedt deze cliënt informele ondersteuning, gericht op sociaal contact, uitbreiden netwerk etc. Hierbij zet je je eigen ervaringen in als dit van pas komt. Het is de bedoeling dat je minimaal een keer per twee weken contact hebt met de cliënt. 

Voorlichting
Er is ruimte om je ervaringsverhaal/herstelverhaal te delen, zodat het verhaal van huiselijk geweld een gezicht krijgt.  Je wordt ingezet bij bijvoorbeeld scholing van nieuwe medewerkers, werkbezoeken, voorlichting van ketenpartners of om je verhaal te vertellen  in de media. Je wordt ingezet op aanvraag.  

Elk verhaal gaat over meer dan het geweld. Het gaat over de kracht om het geweld te stoppen, het herstel en de hoop voor de toekomst.

Training ervaringsvrijwilligers

Natuurlijk hoef je niet zomaar aan de slag. Elke ervaringsvrijwilliger volgt de training Zet je ervaring in! In deze training leer je hoe je je ervaringskennis kunt inzetten in het contact met de cliënt, maak je kennis met verschillende gesprekstechnieken en kun je oefenen met uitdagende situaties. Zo help je mensen bij wie de huiselijk geweld situatie nog vers is, om weer in hun kracht te gaan staan.  Of zoals een van de vrijwilligers na de training zo pakkend omschreef: “Ik had zelf toen ik in de opvang zat zo’n behoefte aan iemand die gewoon naast me kwam zitten en er voor me was. Die snapte waar ik doorheen ging. Zo iemand wil ik nu zelf zijn.”

Wie zoeken we?

We zoeken mannen en vrouwen die eigen ervaringen hebben met huiselijk geweld en hun kennis willen inzetten voor anderen. Voorwaarde is wel dat je laatste hulpverleningscontact minimaal zes maanden geleden was en dat  je in staat bent te reflecteren op je eigen ervaringen. Spreek je naast Nederlands Arabisch, Turks of een andere taal, dan is dat een pré.

Interesse?

Wil jij graag ervaringsvrijwilliger worden bij Blijf Groep? Neem dan contact op met ed@blijfgroep.nl. Samen bekijken we dan de mogelijkheden. 

Over Blijf Groep

Blijf Groep helpt huiselijk geweld te stoppen. Wij bieden hulp aan alle betrokkenen: slachtoffers, kinderen, en plegers. Onze hulpverlening heeft tot doel mensen weer de regie te laten krijgen over hun eigen leven en veiligheid. Blijf Groep biedt zowel ambulante ondersteuning als opvang. Ook heeft Blijf Groep een uitgebreid groepsaanbod. We hebben locaties in Noord-Holland en Flevoland.