Docu-serie over Oranje Huis in Almere

Wat zijn de verhalen achter de cijfers van geweld achter de voordeur? Omroep Flevoland maakte een drieluik over het Oranje Huis, waarin vier vrouwen hun verhaal vertellen.

De journalist volgt de 34-jarige Nok, de 32-jarige Justyna en de 31-jarige Edem. De vrouwen werden alle drie het slachtoffer van huiselijk geweld en werden opgevangen in het Oranje Huis in Almere. In de serie vertellen zij hun verhaal.

Aan het woord komt ook de Almeerse zakenvrouw Siomara. Ook zij werd ooit slachtoffer van huiselijk geweld. Dankzij de hulp die ze kreeg kon ze weer de regie over haar leven nemen. Ze keerde terug naar Almere en begon een wasserette. Siomara: “Het idee voor de wasserette ontstond in het Oranje Huis. “Ik vond het zo fijn dat de was voor je werd gedaan, dat ik daar niet aan hoefde te denken. Je hebt al zo veel aan je hoofd.”

Een inkijkje in het Oranje Huis in Almere

In de afleveringen krijg je een beeld van de werkwijze van Blijf Groep en de locatie. Niet alleen de slachtoffers, maar ook gastvrouwen, psychologen en maatschappelijk werkers komen aan het woord.

Bekijk hieronder de eerste twee afleveringen

De Thaise Nok woont sinds 2016 in Nederland. Twee jaar later ontmoet ze haar vriend. Wanneer ze zwanger raakt, gaat het mis. Ze woont sinds eind januari in het Oranje Huis in Almere samen met haar inmiddels zes maanden oude zoon. De kersverse moeder werd ontvangen op een noodbed, maar kreeg volgens het protocol snel daarna een appartement in het Oranje Huis toegewezen.

In deze aflevering maak je kennis met de 32-jarige Justyna uit Polen en de 31-jarige Edem uit het Afrikaanse Togo. Beide vrouwen zijn naar Nederland verhuisd voor de liefde. Waar Justyna slachtoffer wordt van klappen en scheldpartijen, wordt Edem juist gecontroleerd in alles wat ze doet. Ze moet constant verantwoorden waar ze is, wat ze doet en met wie ze praat. Daarnaast is ze slachtoffer van seksueel geweld.

Klik hier om de 3e aflevering met Siomara te bekijken