Programma Tijd voor Toontje erkend als goed onderbouwd

Het programma Tijd voor Toontje is door de Erkenningscommissie Jeugdinterventies opnieuw erkend als goed onderbouwd. Blijf Groep zet dit programma in voor kinderen die met hun moeder meekomen naar de opvang om hen te helpen bij het verwerken van hun ervaringen.

Kinderen die met hun moeder naar de opvang komen hebben het vaak niet makkelijk. Ze hebben hun huis en vriendjes achter zich gelaten. Ze hebben geweld en onveiligheid achter de rug. En nu moeten ze zich redden in een nieuwe omgeving, tussen nieuwe mensen. Voor hen is er het programma Tijd voor Toontje.

Toontje is een handpop-schildpad, die zelf ook geweld in huis heeft meegemaakt. Hij weet dus hoe de kinderen zich voelen. Hij kan ze helpen bij veel van hun problemen. Zoals boosheid, angst en vervelende herinneringen.

Vier thema’s

Het programma behandelt vier thema’s

  • De kracht van fijne dingen doen. Veel moeders en kinderen in de opvang hebben al lang geen leuke dingen meer met elkaar gedaan. Samen met Toontje spelen ze. En leren de moeders dat een klein beetje aandacht al veel kan betekenen voor hun kind.
  • Veilig boos zijn. De meeste kinderen in de opvang hebben nare ervaringen met ruzie en boosheid achter de rug. Toontje leert ze dat ze best boos mogen zijn. Het gaat er alleen om hóe.
  • Van wie hou je? Kinderen die thuis ruzie en geweld hebben meegemaakt, zijn vaak verward over hun gevoelens. Ze missen bijvoorbeeld hun vader, terwijl ze ook weten dat mama boos op hem is. Toontje vertelt de kinderen dat het normaal is om allerlei gevoelens tegelijk te hebben.
  • Herinneringen. Kinderen die huiselijk geweld hebben meegemaakt, hebben vaak last van vervelende herinneringen. Toontje helpt de kinderen om met hun nare herinneringen om te gaan.

Kijk voor meer informatie over Toontje op de pagina Tijd voor Toontje.

Goed onderbouwd

Het programma is opnieuw erkend als Goed onderbouwd en wordt daarmee opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Kijk voor meer informatie over deze databank op de website van de Databank.