Mandarijnen voor Evi

“Haar schoenen zijn te groot en de jas is echt te dun voor de tijd van het jaar. Kinderen willen niet naast haar zitten, omdat zij niet fris ruikt.” Meester Bas heeft vandaag een gesprek met ouders gepland staan om zijn zorgen te bespreken. “Hoe maak ik deze zorgen bespreekbaar?” Voor advies omtrent dit gesprek heeft hij contact opgenomen met het advies en meldpunt van Veilig Thuis Flevoland.

Bas vertelt hoe liefdevol de ouders zijn voor hun zesjarige dochter Evi. “Zij hebben de beste bedoelingen, echt waar”. Ouders hebben financiële problemen en geen netwerk waar zij op terug kunnen vallen. De huidige corona crisis heeft er voor gezorgd dat vader zijn baan kwijt is geraakt en moeder werkt parttime in de supermarkt. Laatst heeft Bas een zak mandarijnen in de tas van Evi gestopt, want die vindt zij zo lekker.

Ik geef Bas het advies om ouders te vragen wat er goed gaat thuis en waar zij wellicht wat ondersteuning bij kunnen gebruiken. De insteek van het gesprek zal zijn dat ouders het beste voor hebben met Evi. Bas zegt niet te weten of ouders de weg naar de hulpverlening weten te vinden en of zij de toeslagen ontvangen waar zij recht op hebben. Bas zegt voldoende handvatten te hebben om zijn zorgen te bespreken. Er wordt voorgesteld om opnieuw contact te hebben na het gesprek met ouders.

Drie weken na het gesprek neemt Bas opnieuw contact op. “Het was een emotioneel, maar waardevol gesprek. Ouders hebben inmiddels een intakegesprek gehad bij het wijkteam en een aantal toeslagen zijn aangevraagd. De aanmelding voor schuldhulpverlening wordt binnenkort verstuurd. Met de verzorging van Evi gaat het inmiddels ook beter. Haar schoenen zitten als gegoten en haar jas is heerlijk warm”.

Amber Voges
Maatschappelijk werker Veilig Thuis Flevoland