Zij noemt een andere man papa

“Ik wil haar stem horen”. De man aan de telefoon verontschuldigt zich voor zijn emoties. “Ik heb mijn dochter sinds de geboorte niet meer gezien”. Haar ophalen van school, dat zou hij zo graag willen. De geur van haar huid is langzamerhand uit zijn herinnering verdwenen.

Tijdens de zwangerschap hadden zij besloten om de relatie te verbreken. Er werden afspraken gemaakt over het opvoeden van hun dochter. “Nu noemt zij een andere man papa en ben ik een wildvreemde”.

De communicatie tussen ouders verloopt al langere tijd via de advocaten. Hij wil zijn best doen om dit te veranderen, maar beseft als geen ander dat Rome niet in één dag gebouwd is. Een televisiereclame heeft hem overgehaald om vandaag te bellen. Hij zegt niets meer te kunnen verliezen, zijn dochter is hij al jaren kwijt.

Zijn familie is volgens hem te emotioneel betrokken om hem bij te staan en zijn advocaat is er alleen voor het juridische proces. Hij mist iemand die naast hem staat en hem kan ondersteunen. Er wordt besproken wat hulpverlening voor hem en zijn ex-partner kan betekenen.

Een diepe zucht is hoorbaar. “Mevrouw, ik voel mij sinds lange tijd gehoord”. Met een voldaan gevoel hang ik uiteindelijk op. Ik ben klaar voor het volgende adviesgesprek

Amber Voges, maatschappelijk werker bij Veilig Thuis Flevoland