Mischa werd mishandeld en vernederd door haar vriend. Eerst maandelijks, daarna wekelijks en tenslotte dagelijks. Door hulp van familie, politie en Blijf Groep kon ze zich uiteindelijk losmaken uit zijn web.

“Ik leerde hem kennen, zo leuk, charmant, ondernemend, spannend. Elke keer als we afspraken deden we leuke dingen. Ik kreeg mijn woning en hij hielp mij waar hij mee kon. Al snel kwam hij bij me wonen en we hadden het echt leuk en gezellig met elkaar. Misschien had ik de rode vlaggen toen al moeten zien, maar ik zag ze niet.”

“Elke dag kreeg ik te horen hoe slecht ik was, dat ik niets kon en niets waard was.

Op een bepaald moment ging het nog zelf geloven ook”.

Verstrikt in zijn web

“Na zeven maanden ging het fout en dat nog wel op mijn verjaardag. Een dag in mijn leven die ik nooit zal vergeten. Ik in de ochtend in het ziekenhuis en hij op het politiebureau. Hij zei: ‘Dit zal nooit meer gebeuren, ik weet dat ik fout ben geweest. Het spijt me echt heel erg.’ Twee maanden later gebeurde het echter weer. En daarna weer.”

“Ik raakte verstrikt in zijn web. Ik mocht niet meer met vriendinnen omgaan, die hij als bedreiging zag. Hij vernederde mij. Eerst maandelijks, daarna wekelijks en tenslotte dagelijks. Elke dag kreeg ik te horen hoe slecht ik was, dat ik niets kon en niets waard was. Op een bepaald moment ging het nog zelf geloven ook”.

Dagelijks politie voor de deur

“Door de vele mishandelingen had ik bijna dagelijks politie voor de deur. Een huisverbod kwam ter sprake. Ik deed mee aan een training bij Blijf Groep. Daar hoorde ik verhalen van lotgenoten en ik dacht: ‘Oh, dat valt bij mij nog mee.’ Ondertussen ging het geweld door. Naast psychisch geweld ook steeds vaker fysiek geweld. Alles was altijd mijn schuld. Ik kon ik kon echt niets meer goed doen. Of ik nu A deed of B, nooit was het goed.”

“Mijn wijkagent, ik kan niets anders zeggen wat een topper!

Hij heeft mij er echt doorheen gesleept.”

‘Jij laat hem toch steeds binnen’

“Mijn wijkagent, ik kan niets anders zeggen wat een topper! Hij heeft mij er echt doorheen gesleept. Hij zorgde ervoor dat ik mij echt gehoord voelde. Dat was niet altijd zo. Bijvoorbeeld toen ik 60 drempels toch aangifte ging doen, maar uiteindelijk wegging zonder aangifte te doen, toen ik te horen kreeg: ‘Jij laat hem toch steeds binnen’. Dat onbegrip is zo pijnlijk. Terwijl ik wist dat als mijn ex zou horen van de aangifte ik daar letterlijk de klappen voor zou hebben ontvangen.”

“Na een emotionele interventie van mijn ouders en broer, zag ik in dat dit mijn enige kans was van hem los te komen. Ik heb al zijn spullen de deur uit gedaan en ben voor twee maanden bij mijn broer ingetrokken die een uur rijden verderop woonde. Later kwam ik erachter dat twee vriendinnen van mij mijn broer ingeschakeld hadden, omdat ze bang waren dat ik in een lijkenzak mijn woning zou verlaten.”

AWARE-knop

“Bij terugkomst in mijn eigen woning heb ik zes maanden rondgelopen met de aware-knop om mijn nek. Ik vond dat heel heftig. Samen met de wijkagent en de hulpverleners van Blijf Groep heb ik bekeken wat er nodig was voor mijn veiligheid. Er zijn camera’s geplaatst en de woningbouwcorporatie zorgde dat mijn woning ook aan de balkonkant veilig was. De wijkagent reed regelmatig langs mijn flat om alles extra in de gaten te houden. Ook kwam hij vaak even onverwachts aan de deur om te kijken hoe het met mij ging. Doordat de lijnen zo kort waren kon ik zowel de wijkagent als Blijf Groep meteen op de hoogte stellen wanneer er iets aan de hand was. De wijkagent heeft ook een stopgesprek gehad met mijn ex. Helaas had mijn ex hier maling aan maar hij wist nu wel dat bij alles wat hij deed ik de politie op hem afstuurde.”

Rustig over straat

“Nu na anderhalf jaar voel ik me veilig en kan ik rustig over straat lopen. Plekken waarvan ik weet dat mijn ex daar komt, vermijd ik nog steeds. Maar verder gaat het goed.”

“De samenwerking tussen Blijf Groep en de politie heeft ervoor gezorgd dat ik nu sta waar ik nu sta. Hij had alles van mij afgepakt mijn geloof in mijzelf mijn zelfvertrouwen mijn zelfliefde, mijn vrienden, mijn familie, mijn geld. Door wilskracht, trainingen en veel mensen die mij hielpen, heb ik dit weer terug kunnen krijgen. Elke dag ben ik hier dankbaar voor en werk ik eraan om een mooiere en betere versie van mijzelf neer te zetten.”

Hulp of advies nodig?

Heb jij, net als Mischa te maken met huiselijk geweld? Je hoeft het niet alleen op te lossen. Neem contact op met de hulpverleners van Blijf Groep en kijk hoe wij je kunnen helpen. Bel met 088 234 24 50 of maak gebruik van de chat op onze site. Je kan ook het contactformulier invullen, dan nemen wij contact met je op.

Je kan ook bellen met Veilig Thuis: 080-2000. Of kijk op de site voor de contactmogelijkheden.