Gastvrouw Leontine (58) vertelt over haar werk bij Blijf Groep en legt uit wat haar werk zo bijzonder en eervol maakt.  “Ik vind het belangrijk dat we cliënten direct omarmen zodat ze zich zo goed als mogelijk thuisvoelen in de opvang.”

Gastvrouw zijn voelt als een erebaan

Door gastvrijheid zorg je er als gastvrouw voor dat je cliënten goed opvangt en ze welkom laat voelen. De gastvrouwen zijn de schakel tussen de hulpverlening en de cliënt. Ik vind het echt een erebaan. Het is erg vervullend als je mensen die in een moeilijke situatie zitten een fijne plek kan bieden.

Bijzonder werk

De variatie is ontzettend fijn aan mijn werk. Ik werk met veel cliënten, kinderen en collega’s. Ik merk dat omdat ik op mijn gemak ben, ik er beter voor anderen kan zijn. Laatst hielp ik bijvoorbeeld een vrouw op een satellietwoning. Zij stelde zich open naar mij. Dat vind ik een erg mooi compliment. Dit leverde een heel fijn gesprek op, waardoor ze zonder stress kon vertrekken. Ik heb ook altijd hele fijne ervaringen met kinderen. Op weg naar school komen ze mij dan nog een knuffel geven. Soms verzin ik activiteiten met de kinderen. Zo ben ik de schoonmaakgroep ‘De Kinderbende’ begonnen. We hebben veel lol samen. Het is zo’n succes, de groep is veel te vol!

“Laatst hielp ik bijvoorbeeld een vrouw op een satellietwoning. Zij stelde zich open naar mij. Dat vind ik een erg mooi compliment.”

Van de facilitaire dienst, naar sociaalpedagogisch medewerker tot gastvrouw

Ik begon bij Blijf Groep nadat mijn kinderen wat groter waren. Ik begon bij de facilitaire dienst, maar stroomde al snel door naar de functie sociaalpedagogisch werker. Ik heb toen voor de mannenopvang gewerkt. Dat was een hele gave ervaring! Toen de opvang voor vrouwen in Amsterdam werd geopend, kwamen er functies voor gastvrouwen beschikbaar. Hier voel ik me beter op mijn plek. In Amsterdam kan ik mij volledig focussen op de sfeer.

Ambities

Ik streef naar een optimaal contact met de cliënt, Mijn moeder die ook in de hulpverlening werkte, vertelde altijd: “Ik verkoop aandacht voor 200 euro per uur.” Zij vond dat aandacht erg belangrijk is voor mensen die het zwaar hebben. En dat vind ik ook! Het kan mensen blij maken. Mensen die in de opvang komen hebben behoefte aan een luisterend oor.

Wil je net als Leontine aan de slag bij Blijf Groep? Bekijk de vacaturepagina.