“Na een verleden van misbruik en ellende dacht ik dat er een ommekeer was in mijn leven. Ik ontmoette een leuke man, waarmee ik mijn toekomst zou gaan delen. Hij was alleen nog getrouwd, maar dat zou snel goedkomen.”

“Zoals in iedere relatie heb je dagen, weken en soms maanden nodig om elkaar beter te leren kennen. Toen na de eerste periode de verliefdheid wat afnam, bleek dat de relatie toch niet was waar ik op hoopte. Er was geen sprake van fysiek geweld, maar hij werd steeds nukkiger en meer kortaf naar mij. Ik voelde me al snel te veel, alsof ik er alleen mocht zijn als het hem uitkwam. En hij maakte ook maar geen werk van de scheiding. Uiteindelijk maakte ik de keuze. Ik verbrak de relatie en ging weer alleen verder.”

Achtervolgen

“En toen begon de ellende. Ik kwam er als snel achter dat ik digitaal gehackt werd door mijn ex-vriend. Ik begrijp nog steeds niet goed hoe het heeft kunnen gebeuren, maar uit gesprekken met vrienden en deskundigen bleek dat mijn ex verschillende instellingen in mijn telefoon had aangepast en ‘dingen’ had geïnstalleerd om mij te volgen.

“Hij steekt het ook niet onder stoelen of banken. Hij laat mij steeds weten dat hij mij kan zien en dat hij weet waar ik ben. Of dat echt zo is, weet ik niet, maar soms krijg ik een bericht van hem, waarin hij exact vertelt waar ik ben. Op zo’n moment golft de angst door mij heen.”

En nu?

“Ik ben al mijn wachtwoorden en instellingen gewijzigd, maar nog steeds krijg ik berichten. Ik begrijp er niets van. Het lijkt alsof hij zelfs mijn nieuwe wachtwoorden kan raden. Het is zenuwslopend en frustrerend. Ik wil mijn leven terug!”

“Binnenkort heb ik een afspraak bij een hulpverleningsorganisatie voor huiselijk geweld. Ik hoop dat zij mij kunnen helpen. Ik wil gewoon weer veilig online kunnen zijn.”