Hoewel we binnen Blijf Groep volgens protocollen werken, staan we als organisatie altijd open voor bijzondere initiatieven die op de werkvloer ontstaan. Zo werd kortgeleden het idee voor de Cultuurdag geboren. Inmiddels is de eerste editie achter de rug. Gastheer Orhan vertelt over het ontstaan van deze dag.  

Het idee voor de Cultuurdag ontstond tijdens een gesprek tussen Orhan en zijn twee collega’s Tuba en Enas op de locatie in Amsterdam. “Tuba kwam met het idee om een Cultuurdag te organiseren. Al snel daarna ontstonden er tientallen ideeën. De collega’s besloten om een vergaderkamer te boeken en het idee uit te werken.

“Na twee uur hebben we onze manager gevraagd om naar ons moodboard te kijken. Hij was meteen enthousiast. En niet alleen hij, zo bleek al snel. Ons plan verspreidde zich razendsnel onder collega’s en binnen no time had iedereen het erover. Ik kreeg zelfs mails van andere locaties met de vraag of ik meer over het idee kon delen. Voor mij een teken dat we op de goede weg waren.”

Een dag van verbinding

De Cultuurdag moet een laagdrempelige en leuke dag voor cliënten worden, maar er zit een diepere laag onder. “Er wonen in onze opvang mensen met verschillende achtergronden. Door de Cultuurdag hopen we dat cliënten van elkaar leren, naar elkaar toetrekken en verbinden. We hopen dat ze daardoor minder het gevoel hebben alleen te zijn en in sommige gevallen zelfs vriendschappen sluiten.”

Betrokkenheid van bewoners

Het eerste thema van de Cultuurdag is Marokko. De gastvrouwen en heer hebben vier Marokkaanse bewoners gevraagd om het voortouw te nemen, maar inmiddels leveren veel meer bewoners een bijdrage door bijvoorbeeld eten mee te nemen of een item waarover ze kunnen vertellen.  “De mening van onze cliënten is enorm belangrijk. We hopen dat ze zich door hun betrokkenheid gewaardeerd voelen, iets wat de meeste bewoners thuis niet hebben ervaren.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Tijdens de Cultuurdag wordt er een tentoonstelling gebouwd met voorwerpen die passen bij het thema. Uiteraard worden de items allemaal voorzien van een kaartje met uitleg. Daarnaast wordt er een informatievideo gemaakt, waarin de desbetreffende cultuur en het geloof worden uitgelicht. Ook kunnen de cliënten mozaïekstukjes lijmen, hun handen versieren met henna en samen Marokkaanse gerechten eten.

Inmiddels staat de tweede Cultuurdag al gepland. Dan wordt er meer gedeeld over Nederland. Orhan en zijn team hopen de Cultuurdag maandelijks te organiseren en jaarlijks te herhalen.