“Toen ik in 2016 bij Blijf Groep terecht kwam, dacht ik dat het op een geheim adres was. Het gaf me ergens een heel prettig gevoel dat je verstopt zit. Ik schrok toen ze mijn ex-man gingen bellen om te vertellen waar ik zat. Maar toen het werd uitgelegd, begreep ik het beter, en het helpt dat panden zo goed beveiligd zijn. Door die open aanpak wordt namelijk heel veel helder: als je partner met veel bombarie verhaal komt halen, wordt duidelijk dat er een andere oplossing nodig is dan als je partner zegt dat hij op gesprek wil komen. En bovendien moet je verder, je kunt je leven niet in het geheim blijven leiden. Je kunt je niet blijven verstoppen”

Drie jaar

“Ik kan me voorstellen dat sommige vrouwen twijfelen omdat het moeilijk is om vol te houden als je in een opvanghuis zit. Je zit een stad waar je niemand kent, je voelt je hartstikke eenzaam, je zit met allemaal vragen en veel onzekerheid. Dan kan er een moment komen dat je toch maar terug gaat. Dat is dan vreselijk, maar je weet wel waar je aan toe bent. En veel vrouwen hopen op beterschap. Ik heb een keer een vrouw gesproken, die was al drie keer terug gegaan en die ging wéér terug. Daar schrok ik van. Aan de andere kant heb ik wel iets vergelijkbaars gedaan. In het begin van onze relatie is mijn ex-man al vanwege huiselijk geweld door de politie uit huis gehaald. Daarna ben ik toch met hem getrouwd. Het heeft me uiteindelijk drie jaar gekost om weg te komen. Vanaf het moment dat ik dacht: dit houd ik niet vol, ik moet echt weg, heeft het me drie jaar gekost.”

Weerbaarheidstraining

“Je raakt in die situatie zo jezelf kwijt. Je weet niet meer of wat jij ziet en denkt wel klopt. Je moet jezelf ergens weer terug zien te vinden. Daar heeft Blijf Groep me echt bij geholpen. De weerbaarheidstraining heb ik twee keer gedaan. Ik dacht: die kan ik dubbelop gebruiken. Ik wist niet meer hoe ik naar mijn lichaam en naar mijn verstand moest luisteren. Door die weerbaarheidstrainingen leerde ik weer op eigen benen staan. Maar het belangrijkste was de erkenning. Dat iemand tegen je zegt: je bent niet gek. Het ís erg.”

Onzekerheid

” Soms voelt het alsof je één stap vooruit doet en tien achteruit. Ee komt zoveel op je af, er is zoveel onzekerheid. Waar ga ik wonen? Waar kom ik terecht?Maar ik ben er. Na zes manden begeleid wonen heb ik een eengezinswoning gevonden en ik heb sinds vorige week een baan als secretaresse. Ik heb nog steeds psychologische hulp, maar ik ben zeker op de goede weg.”

Vertrouwen

“Ik ben weer mezelf. Ik was gewend dat ik overal toestemming voor moest vragen. Toen ik net bij mijn ex-man weg was, compenseerde ik dat door anderen steeds weer te vragen wat ik moest doen. Ik vraag nu bijna niemand meer wat. Ik vertrouw mezelf veel meer. En door alle hulp die ik heb gekregen, ben ik er zeker van: ik zal nooit meer kiezen voor zo’n man.”

Dit interview is als dubbelinterview met bestuurder Hanneke Bakker, eerder gepubliceerd in de special Heldinnen, die dagblad Trouw ter gelegenheid van Internationale vrouwendag op 8 maart 2019 uitbracht. Tekst door Renate van der Zee. Foto door Mona van den Berg.