L. (24) is werkzaam als gastvrouw in het Oranje Huis in Amsterdam. Als ervaringsdeskundige weet ze als geen ander hoe het is om uit een gewelddadige relatie te komen. Daarom lukt het haar om verbinding te maken met de vrouwen en kinderen.
“Ik was 16 jaar toen ik een relatie kreeg met mijn ex. Die relatie duurde in totaal twee jaar. Ik woonde destijds bij mijn moeder, maar ik was vaak bij mijn ex. Daar waren we afgeschermd van de wereld. Alleen hij en zijn familie wisten dat hij mij mishandelde.
“Ik ken de angst die de vrouwen uit het Oranje Huis hebben. Daardoor oordeel ik niet”
Mijn ex maakte opmerkingen als ‘als ik jou niet kan krijgen, dan mag niemand jou’ en hij was vuurwapengevaarlijk. Ik kreeg daardoor het gevoel dat ik het niet kon uitmaken. Totdat hij mij op een novemberavond opsloot in zijn kamer. Toen een familielid de deur opende, ben ik naar buiten gerend en heb ik op straat geschreeuwd. De buren hebben de politie gebeld en die brachten mij terug naar mijn familie. Daar zagen ze mijn verwondingen, maar uit angst loog ik erover. Kort daarna heeft mijn nichtje – die ik in vertrouwen had genomen – het toch verteld. Mijn familie is toen naar zijn huis gegaan. Vanaf die dag is hij gestopt. Ik heb aangifte gedaan en hij heeft een kleine boete en gekregen.
Door mijn ervaring oordeel ik niet
De vacature voor vrijwilliger gastvrouw bij Blijf Groep viel mij direct op. In die functie kon ik mijn ervaring inzetten en andere vrouwen helpen. Ik reageerde, volgde via de organisatie een cursus tot ervaringsdeskundige en kon als vrijwilliger gastvrouw aan de slag.
De ervaring helpt mij om een vertrouwensband met de vrouwen op de bouwen. Ik ken de angst die de vrouwen uit het Oranje Huis hebben. Daardoor oordeel ik niet. Mensen vragen zich vaak af waarom vrouwen zolang bij een gewelddadige partner blijven, maar ik weet hoe het is om bedreigd te worden.
“Sommige vrouwen mogen niet naar buiten wegens veiligheidsredenen en zijn daarom eenzaam”
Ondersteunen tijdens workshops
Ik werk twee dagen in de week in het Oranje Huis in Amsterdam. Ik ondersteun tijdens workshops zoals breien, verven of kleien. Dan maak ik een kop koffie en zorg ik dat ze zich op hun gemak voelen. Vaak maken de vrouwen iets voor hun kinderen. Sommige vrouwen mogen niet naar buiten wegens veiligheidsredenen en zijn daarom eenzaam. Ik ben er dan om een praatje te maken. Ook ben ik bij de kinderen als ze in de gezamenlijke woonkamer huiswerk maken, een boek lezen of studeren. Ook met de kinderen voer ik gesprekjes. Ik heb veel baantjes gehad, maar dat deed ik altijd omdat ik geld nodig had. Dit werk geeft echt voldoening. Ik word gemotiveerd wakker om naar mijn kinderen en vrouwen te gaan. Ik voel me verantwoordelijk voor ze.
Ik hoop dat ik de bewoners in het Oranje Huis een hart onder de riem kan steken. Ik wil er graag alles aan doen om te helpen, maar ik kan nog niet alles doen. Kinderen begeleiden die getraumatiseerd zijn, is echt iets heel anders. Ik merk dat er veel in hun hoofd omgaat en ik wil daar graag mee leren omgaan. Ik volg momenteel nog traumatherapie, dus ik neem bewust niet te veel hooi op mijn vork. Maar ik wil in de toekomst graag verder studeren. Leren doe ik in deze functie sowieso. Ik merk door mijn baan dat ik groei als mens. Het geeft me voldoening om een lichtpuntje te zijn voor mensen. Moeders zijn heel dankbaar en geven vaak aan dat de kinderen het geweldig vinden als ik er ben.”
Wil je net als L. aan de slag bij Blijf Groep? Bekijk de vacaturepagina