Voor vrouwen die verkeren in een gewelddadige relatie kan het erg moeilijk zijn om te vertrekken. Op zo’n moment kan Blijf Groep helpen. Wij bieden vrouwen mentale ondersteuning, een dak boven het hoofd en bovenal veiligheid.

Professionele hulp

Een van de vrouwen die bij Blijf Groep aanklopte is Sophie. Na een relatie van 22 jaar vol huiselijk geweld, waarin zij meerdere keren probeerde weg te komen en bij familie of vrienden onderdook, was voor haar de maat vol en besloot ze professionele hulp te zoeken. Voor Sophie was daarbij een vereiste dat zij op een plek terecht kon waar haar kinderen mee mochten. ” Ik heb drie zoons en niet overal zijn tienerjongens welkom.” In het Oranje Huis waren ze dat wel.

Contact met de ex-partner

Sophie kwam terecht in een van de Oranje Huizen van Blijf Groep. Hier kreeg ze een eigen appartement. Toen ze aankwam werd ze goed opgevangen en kreeg ze direct de hulp die ze nodig had. ” Mijn maatschappelijk werkster heeft mij de praktische handvatten geboden om op mijn eigen benen te kunnen staan.”

Sophie werd ook mentaal bijgestaan. ” Ik leer hier om beter in mijn eigen kracht te staan en mijn grenzen aan te geven. Maar ook om ‘valkuilen’ om te zetten naar iets positiefs”. Wat Sophie het meest geholpen heeft? Toch wel de systeemgerichte aanpak, waarbij gewerkt wordt aan het herstellen van het contact met haar ex-partner, de vader van haar kinderen. ” In het begin was er geen contact, maar langzaamaan is de communicatie hersteld. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen contact hebben met hun vader. Daarnaast zorgt dit ervoor dat er nu geen abrupt einde is. Op deze manier kunnen we het langzamer loslaten en echt afsluiten.”

Dit interview is eerder verschenen in een special over huiselijk geweld bij De Volkskrant.