“Ik ging voor de volle 100% voor mijn relatie ondanks dat mijn vriend vreemdging. Hij was extreem bezitterig en jaloers en hij had plotselinge woede-uitbarstingen waarmee hij me enorm onder druk zette. Na 6 maanden liep het uit de hand. Hij mishandelde mij fysiek en dreigde zelfs met een mes. Dat was voor mij het breekpunt. De buren hadden het rumoer gehoord en de politie gewaarschuwd. Die zorgden ervoor dat mijn vriend het huis verliet. Maar hij bleef me stalken en op mijn werk lastigvallen.”

“Ik werd vrij snel door Blijf Groep teruggebeld. Mijn hulpverlener probeerde mij op me gemak te stellen en ze was heel begripvol en open. Toen ik mijn ex-vriend belde om te vragen mijn vrienden en familie met rust te laten, maakte hij daar gebruik van. Hij probeerde mij te bespelen met zijn verdriet en spijt. Dat was voor mij een zwak moment. Maar gelukkig bleek mijn verstand sterker dan mijn emotie. Dit keer dacht ik : ‘’Nee, ik ben belangrijker dan mijn relatie.’’

Een kopie van zijn vader

“Mijn vriend was in zijn jeugd beschadigd. Vaak heeft hij me verteld over de jarenlange mishandelingen door zijn vader. Ironisch genoeg bleek hij een kopie van zijn vader. Hij werd een persoon die hij diep van binnen niet wilde zijn. Mijn hulpverlener gaf aan dat het goed zou zijn als mijn partner bij de hulpverlening betrokken werd. Ze maakte een afspraak voor een gesprek met hem erbij, maar hij kwam niet opdagen. Hij bleek in de cel te zitten, omdat de politie hem had opgepakt vanwege mijn aangiftes. Ik denk dat die nacht in de cel en het verhoor door de politie hem wel flink heeft laten schrikken. Na deze gebeurtenissen stopte het stalken in elk geval, tot mijn grote opluchting.”

Ik zorg eerst voor mijzelf

Bij Blijf Groep heb ik ontdekt dat ik sterker ben dan ik dacht. Ik heb geleerd om de regie te nemen en te behouden. Ik ben veel sterker geworden in het aangeven van mijn grenzen en dit zet ik nu ook voort in mijn vriendschappen. Vroeger was ik een ‘pleaser’. Nu stel ik mezelf voorop. Mijn motto is nu  ‘Ik zorg eerst voor mijzelf’.

Achteraf gezien was het gebrek aan respect van mijn ex-vriend een signaal dat er iets niet klopte. Mijn ex bepaalde de regels waar ik me aan moest houden. Deed ik dat niet? Dan wist hij mij op onorthodoxe wijze manieren bij te brengen. Hij vertrouwde mij niet omdat zijn voormalige vriendin hem had bedrogen. Ik was de aangewezen persoon om zijn onzekerheid weg te nemen. Of ik zulke signalen nu zou herkennen? Ja, maar uiteindelijk zal uit een relatie blijken of ik de test kan doorstaan. Ik vind het wel eng hoor, maar ik durf het wel aan. Waarom? Omdat ik weet dat ik het kan.”