Huiselijk geweld stopt niet vanzelf. Als casusregisseur bij Blijf Groep zorgt Remco Fennema ervoor dat hulpverlening niet langs elkaar heen werkt, maar samenwerkt aan duurzame veiligheid. Wat houdt zijn werk precies in? Hoe helpt hij gezinnen om patronen te doorbreken? En welke uitdagingen komt hij tegen? In dit artikel vertelt Remco over zijn dagelijkse werk en de impact die hij maakt.

Lees ook: “Werken in Flevoland – hier maak je echt een verschil” voor een breder perspectief op werken in deze regio.

Van maatschappelijk werker naar casusregisseur

“Ik werk al meer dan 12,5 jaar bij Blijf Groep en heb in die tijd verschillende rollen gehad. Ik begon bij het team Tijdelijk Huisverbod in Amsterdam. Een ontzettend fijne tijd, waarin ik veel heb geleerd over de mogelijkheden en onmogelijkheden binnen de hulpverlening. Soms lijken oplossingen onmogelijk, maar ik geloof in out-of-the-box denken om tóch een stabiele thuissituatie mogelijk te maken.”

Na zijn tijd bij het Tijdelijk Huisverbod ging Remco aan de slag als ambulant maatschappelijk werker in het Oranje Huis in Almere. “We begonnen klein, met een team van drie of vier collega’s, maar inmiddels is het flink gegroeid. Dat proces van opbouwen en samenwerken geeft me veel energie. Sinds een jaar ben ik casusregisseur.”

Wat doet een casusregisseur?

“Als casusregisseur werk ik aan de samenwerking tussen hulpverleners en ketenpartners, zoals de gemeente, politie en andere zorgorganisaties. Hoe goed de intenties ook zijn, in de praktijk zie je vaak dat hulpverleners langs elkaar heen werken. Ze hebben soms dezelfde doelen, soms tegenstrijdige, maar het ontbreekt vaak aan overzicht en afstemming.”

Daar komt Remco in beeld. “Samen met het gezin en de betrokken partijen stel ik hoofddoelen op om duurzame veiligheid te herstellen middels de top 3 methode vanuit de gefaseerde hulpverlening. Ik breng iedereen aan tafel, verdeel de taken – wie doet wat, hoe kunnen familieleden helpen? – en zorg ervoor dat we regelmatig evalueren. Wat als iets niet lukt? Hoe sturen we bij? Ik ben het aanspreekpunt voor zowel het gezin als de ketenpartners.”

Deze aanpak van huiselijk geweld is in Almere nog relatief nieuw. “De gemeente heeft het daarom eerst als pilot ingezet, maar inmiddels is besloten om het te verlengen. Dat is een mooie erkenning van het belang van deze werkwijze.”

Nieuwsgierig naar de teamcultuur en groeimogelijkheden bij Blijf Groep? Lees dan ook “De kracht van het team – doorgroeien en ontwikkelen bij Blijf Groep”.

Werken met cliënten en patronen doorbreken

Wat Remco het meest raakt in zijn werk, is dat hij écht het verschil kan maken. “Als maatschappelijk werker vroeg ik me soms af: waar komt deze partij ineens vandaan? Waarom wordt er niet eerder overlegd? Als casusregisseur zorg ik ervoor dat hulpverleners niet langs elkaar heen werken, maar vanaf het begin afspraken maken over het delen van informatie. Zo krijgen we een compleet beeld en kunnen we veel effectiever ingrijpen.”

Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met huisartsen. “Neem een huisarts die een patiënt jarenlang ziet met hoofdpijn en stress. Als hij weet dat er huiselijk geweld speelt, kan hij meer doen dan alleen medicatie voorschrijven—hij kan via de praktijkondersteuner meteen de juiste hulp inzetten. Dat soort verbindingen maken ons werk krachtiger.”

Daarnaast blijft Remco in zijn rol langer betrokken dan in een ambulant traject. “Bij ambulante hulpverlening heb je vaak maar vijf of zes gesprekken, terwijl ik als casusregisseur soms een jaar lang meekijk. In het begin heel intensief, later meer op afstand. We blijven evalueren: gaat het gezin vooruit? Zijn er nog risico’s? Zo zorgen we dat niet alleen de acute crisis wordt opgelost, maar ook de langetermijneffecten van geweld worden aangepakt, zoals de omgang met kinderen of het aangaan van nieuwe relaties.”

Uitdagingen in het werk

Het werk van een casusregisseur brengt ook uitdagingen met zich mee. “Een van de grootste uitdagingen is om alle partijen aan tafel te krijgen. Dat kost in het begin veel tijd en energie, maar het is een investering die later loont. Als je dat niet doet, blijf je als ketenpartner steeds opnieuw met dezelfde complexe casussen zitten. Tijd maken voor overleg en afstemming is essentieel, want het gaat niet alleen om oplossingen voor het moment, maar om duurzame veiligheid.”

Een andere uitdaging is om niet te veel in de rol van hulpverlener te stappen. “Omdat ik ook ambulante trajecten heb gedaan, is het soms lastig om die scheiding te bewaren. Er zijn momenten waarop cliënten eigenlijk meer gesprekken met Blijf Groep nodig hebben, en dan moet ik die rol bewust overlaten aan collega’s. Maar omdat ik zelf óók van Blijf Groep ben, moet ik oppassen dat ik geen twee petten opzet.”

Waarom werken bij Blijf Groep?

Remco’s werk als casusregisseur is veeleisend, maar ook enorm waardevol. “Wat me echt blij maakt, is als alle partijen hun eigen aandeel inzien. Vaak ligt de focus op één persoon—de pleger of het slachtoffer—maar de dynamiek van huiselijk geweld is complex. Zodra iedereen erkent wat hun rol is, kunnen we pas écht stappen zetten.”

Hij moedigt professionals aan om zich aan te sluiten bij Blijf Groep. “Blijf Groep investeert veel in ontwikkeling. Ik heb hier ontzettend veel opleidingen kunnen volgen, zoals de Oranje Huis-methodiek, de Oranje Huis Thuis-methodiek, bedrijfshulpverlening en SKJ-registratie. Daarnaast bieden we trainingen zoals *krachtwerk en ZRM. Innovatie en ontwikkeling staan hier centraal.”

Wil jij net als Remco werken aan duurzame veiligheid en echt impact maken? Bekijk onze vacatures en word onderdeel van het team! 

Wil jij ook het verschil maken?

Bij Blijf Groep werk je elke dag aan een veiligere toekomst voor vrouwen, kinderen en gezinnen. Heb jij een warm hart, een professioneel kompas en de wens om echt iets te betekenen? Bekijk dan onze vacatures en ontdek of er een functie bij zit die bij jou past.

*De Krachtwerk-training is een begeleidingsmethodiek waarin hulpverleners leren hoe ze cliënten kunnen helpen hun eigen kracht te (her)ontdekken en stap voor stap de regie over hun leven terug te nemen. De ZRM-training (Zelfredzaamheidsmatrix) leert professionals hoe ze samen met cliënten op verschillende leefgebieden in kaart brengen waar iemand staat en welke stappen nodig zijn richting meer zelfredzaamheid. Bij Blijf Groep worden beide methodieken gecombineerd ingezet om duurzame verandering en herstel na huiselijk geweld te ondersteunen.

Wil je meer weten over deze trainingen? Lees de publicatie ‘de krachten gebundeld‘.