Heb je thuis te maken met geweld? Door je partner of iemand anders? Dat is moeilijk en kan heel onveilig voelen. Blijf er niet alleen mee rondlopen en zoek hulp! Blijf Groep kan jou helpen om de situatie thuis weer veilig en gezond te maken.
Ik voel me thuis niet veilig
Heb je thuis te maken met geweld? Door je partner of iemand anders? Dat is moeilijk en kan heel onveilig voelen. Blijf er niet alleen mee rondlopen en zoek hulp! Blijf Groep kan jou helpen om de situatie thuis weer veilig en gezond te maken.
Als je thuis kunt blijven
We kijken altijd of het mogelijk is om thuis te blijven wonen terwijl er hulp is. Dit zorgt vaak voor meer rust voor iedereen, het kan behoorlijk ingrijpend zijn om thuis weg te gaan. Je kunt dan gebruik maken van ambulante hulp. De hulpverlener brengt in kaart wat er aan de hand is en wat er nodig is om het thuis weer veilig te maken. Ze betrekt daarbij het hele gezin, ook de pleger van het geweld. Naast gesprekken met de maatschappelijk werker kan je ook meedoen aan een groepsprogramma. Hier is ruimte om je ervaringen te verwerken en om te leren hoe je beter grenzen kunt stellen. Ook voor je kinderen zijn er groepsprogramma’s.
Lees hier meer over ons ambulante hulpaanbod
Als het niet mogelijk is om thuis te blijven
Is de situatie zo onveilig dat je niet thuis kunt blijven wonen? Dan kom je in aanmerking voor een plek in de opvang. Heb je kinderen? Ook zij zijn natuurlijk welkom. En heb je huisdieren die je niet wilt/ durft achter te laten? Ook voor hen zijn er mogelijkheden. Wonen in de opvang is altijd tijdelijk, totdat je weer een veilige plek hebt om te wonen.
In de opvang kun je herstellen van je ervaringen. Hierin word je begeleid door een maatschappelijk werker. Zij geeft je handvatten om regie te nemen over je eigen leven. Ook je kinderen worden begeleid om hun ervaringen te verwerken. Voor de kleinste kinderen is er het programma Tijd voor Toontje. Oudere kinderen kunnen deelnemen aan een groepsprogramma.
Lees hier meer over de opvangmogelijkheden
Als je echt nu weg moet
Heb je direct opvang nodig? Dan hebben wij ook noodbedden waar je ook ’s nachts en in het weekend direct kunt worden opgevangen. Je kunt hier een paar dagen blijven, tot geregeld is waar je daarna naar toe kunt. De hulpverleners kijken samen met jou welke hulp er na het noodbed nodig is. Dat kan een plek in de opvang zijn of een ambulant hulptraject. Politie en Veilig Thuis bekijken of je in aanmerking kunt komen voor een noodbed. Het is belangrijk dat je hen belt als je in nood bent.
Lees hier meer over het noodbed
Tijdelijk Huisverbod
Bij een dreigende noodsituatie kan de politie een huisverbod aanvragen. Een van de partners of gezinsleden moet dan het huis verlaten, zodat de situatie niet verder uit de hand loopt. Het huisverbod duurt 10 dagen en kan soms verlengd worden tot 28 dagen. In die periode starten we met hulp voor alle gezinsleden. De bedoeling is dat ieder voor zich een goed beeld krijgt van zijn of haar aandeel in het geweld en wordt geholpen om verder geweld te voorkomen.
Lees hier meer over het tijdelijk huisverbod
Waar kan ik terecht voor meer informatie?
Je kunt Blijf Groep bereiken op 088 235 24 50. Hier kun je advies en informatie krijgen.
In geval van nood, neem geen risico. bel 112.
LHBTIQ+-personen lijken vaker dan gemiddeld te worden geraakt door huiselijk geweld. Wij vinden het belangrijk om ook met mensen uit deze doelgroep te werken aan veiligheid en weerbaarheid. Daarom besteden wij binnen Blijf Groep structureel aandacht aan genderdiversiteit; zijn we op de hoogte van passende hulpverlening en gaan we altijd op zoek naar een passende veilig opvangplek

