Stalkers intimideren ex-partners via slimme camera’s en alarmen
Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Stalkers laten bijvoorbeeld op afstand een alarm afgaan, zetten de tv met hoog volume aan en laten de lampen flikkeren. De impact van deze online intimidatie is groot.
Google Home: ‘Ik hou van jou’
“Lieve schat, dit hoeft zo niet te gaan”, zei de stem van de Google Home-speaker in het huis van Ellen (niet haar echte naam). Haar man liet het bericht door de speaker omroepen. Hij was net met een huisverbod door de politie uit hun woning gezet.
Ondanks het huisverbod probeerde Ellens man via de Google Home-speaker contact te zoeken. “Ik hou van jou”, liet hij omroepen. Ellen was doodsbang. “Het klinkt als een lief berichtje”, zegt ze. “Maar ik vond het heel intimiderend. Ik voelde me niet veilig. Ik wilde hem niet zien. Het gaf zoveel angst.”
Je hoeft er niet heel handig voor te zijn
Gjalt Hofstra, hulpverlener in de vrouwenopvang en betrokken bij safetyNed (zie hieronder), kent meerdere zaken waarbij slachtoffers via apparaten werden lastiggevallen. “Ze worden in huis gehaald als de relatie nog leuk is. Het zijn vaak de mannen die ze kopen, installeren en beheren. Als het stel uit elkaar gaat, kennen ze nog steeds het wachtwoord of hebben ze toegang via een app. Je hoeft hier niet heel handig voor te zijn.”
Impact online intimidatie is groot
De impact is vaak groot. “Slachtoffers voelen zich niet meer veilig in hun eigen huis”, zegt Hofstra, “Ze zijn niet goed uit elkaar gegaan. Door stress of onwetendheid snappen ze niet wat er gebeurt. ‘Hij is toch weg? Hoe kan hij dan de lampen bedienen?’ Dat maakt het eng.”
Omvang stalking via smart home
Het is onduidelijk hoe vaak stalking via smarthome-apparaten door partners of ex-partners precies voorkomt. Uit onderzoek van het CBS uit 2020 blijkt wel dat duizenden Nederlanders door hun ex via verborgen apparatuur in de gaten worden gehouden. Maar er zijn geen cijfers over slimme apparaten, die gewoon zichtbaar zijn en ook kunnen worden gebruikt voor intimidatie. Ook hulporganisaties en de politie houden geen statistieken bij.
Verder lezen
Lees het hele artikel over het onderzoek op de site van RTLNieuws
safetyNed: hulp bij online onveiligheid
Om hulpverleners en cliënten te helpen in dit soort situaties heeft Blijf Groep samen met drie andere vrouwenopvangorganisaties safetyNed opgericht. SafetyNed biedt slachtoffers en hulpverleners kennis en tools om veilig online te kunnen zijn. safetyNed geeft trainingen aan hulpverleners om dit soort gedrag en situaties te herkennen. Ook geven zij tips hoe deze situaties te voorkomen zijn. Meer informatie over safetyNed vind je op deze website en op www.safetyned.org