Sally (35) deed in de zomer van 2023 mee aan de Sterk-training in Amsterdam-West. Ondanks de spanning die ze toen nog ervoer, heeft de training haar veel gebracht. “Als mijn ex bepaalde vragen stelt, dan geef ik aan dat ik daar niet op wil reageren. Die controle voelt goed.”

Tijdens een gesprek met Sally’s Blijf Groep-maatschappelijk werker, werd haar de Sterk-training aangeraden zodat ze in de toekomst beter haar grenzen kon aangeven. “Het was precies wat ik kon gebruiken en nodig had,” aldus Sally.

Grenzen aangeven

“Wat me het meest is bijgebleven is het belang van grenzen stellen. Ik pas het nu in de praktijk toe. Zo deed een schilder laatst werkzaamheden in mijn woning. Ik was daar niet tevreden over, maar durfde daar niet vooruit te komen. Toen ik doorhad dat ik mijn gevoel aan het negeren was, besefte ik me dat ik er iets van moest zeggen. Ik weet inmiddels dat het beter is als ik er eerder iets van zeg. Ook probeer ik mijn grenzen beter aan te geven bij mijn ex. Als hij bepaalde vragen stelt, dan geef ik aan dat ik daar niet op wil reageren. Die controle voelt goed.”

Steun aan andere deelnemers

De training zit er inmiddels al een tijdje op voor Sally, maar ze zit nog wel in een groepsapp met alle deelnemers van haar Sterk-training. “We kunnen elkaar steunen of ergens doorheen slepen. Soms merk ik dat ik al een fase doorgemaakt hebt, waar een ander nog mee worstelt. Of iemand anders kan mij juist een inzicht geven. Dat is heel fijn. Ik raad iedereen de training aan als je meer de touwtjes in eigen hand wil hebben en bewuster wil zijn van je gedrag.”

Over Sterk

Heb jij ervaring met grensoverschrijdend gedrag of huiselijk geweld? Vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen, thuis of op het werk? Of heb je moeite met het stellen van grenzen en zeg je soms veel te snel ‘ja’? Geef je op voor de training ‘Sterk’.